• Ioniqa

Ioniqa

1 september 2020

Het Nederlandse chemiebedrijf Ioniqa heeft de oplossing voor een wereldwijd afvalprobleem. Het bedacht een manier om PET-plastic (afkorting voor Polyethyleentereftalaat) eindeloos te recycleren. En dat is hard nodig, want met zijn allen produceren we een enorme berg PET-afval. Bijvoorbeeld door alle waterflesjes die we gebruiken en vervolgens weggooien. Met de oplossing van Ioniqa belanden deze flesjes straks niet meer op de vuilnisbelt of in de zee, maar keren ze steeds opnieuw terug in onze koelkast. Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa Technologies, legt uit.

Wat is PET en kan het gerecycleerd worden?

PET is een populaire kunststof, vooral bekend van de petflessen voor (fris)dranken. Maar PET-plastic kent veel meer toepassingen: het wordt gebruikt voor het verpakken van voedingsmiddelen, zit bijvoorbeeld ook in keukengerei en – onder de naam polyester – in tapijt, sportkleding en fleecetruien. PET heeft de naam recycleerbaar te zijn, maar dat klopt niet helemaal. Sowieso wordt wereldwijd slechts tien procent gerecycleerd, maar wat belangrijker is: het plastic kan maximaal een keer of zes hergebruikt worden. Bij ieder hergebruik wordt het plastic namelijk minder bruikbaar. Uiteindelijk is recyclage niet meer mogelijk. En dan is het toch gewoon afval.

Wat bedoel je concreet met “minder bruikbaar”?

Kleur vormt het probleem bij het recycleerproces van PET. Hoogwaardig PET-plastic, gemaakt van grondstoffen uit olie, is kleurloos. Hiermee worden de transparante petflessen gemaakt. Na recyclage blijft er kleur achter, waardoor de toepassingsmogelijkheden afnemen. Het plastic wordt steeds ‘laagwaardiger’. Van laagwaardig PET-plastic kan je bijvoorbeeld nog gekleurde bakjes maken die je in de supermarkt terugziet op de groente- en fruitafdeling, maar daarna houdt het op. Om eindeloos hergebruik mogelijk te maken, heb je een manier nodig om de kleur uit het PET-plastic te halen. Dat was nog niemand gelukt, totdat wij daar bij Ioniqa in slaagden.

Een wereld zonder afval creëren, waarin we niet meer afhankelijk zijn van schaarse grondstoffen, dat is voor mij een persoonlijke drijfveer.

Hoe verliep dat proces?

Na twee jaar experimenteren vonden we een betaalbare en duurzame methode waarmee we gebruikte PET-plastic kunnen omzetten in zuivere grondstoffen – identiek aan de grondstoffen uit olie. Andere, reeds bestaande recycleermethoden waren onbetaalbaar, niet duurzaam of om andere redenen onbruikbaar. Wil een recycleermethode kans van slagen hebben, dan moet die concurrerend zijn. Dus niet duurder dan het produceren van PET uit olie en uiteraard duurzaam. Onze methode voldoet daaraan: de hulpstoffen die we gebruiken om van PET weer grondstoffen te maken, kunnen we steeds opnieuw gebruiken. Daarmee hebben we een sluitend businessmodel gecreëerd.

Wat is het plan nu?

We voeren onderhandelingen met grote marktpartijen die PET maken, gebruiken en verwerken. Er is veel interesse van belangrijke spelers binnen de circulaire economie, waaronder toonaangevende multinationals. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Over een paar jaar hopen we wereldwijd meerdere goed draaiende fabrieken te hebben. Een volgende stap is dat we deze techniek breder inzetten, zodat die ook voor andere materialen gebruikt kan worden. Voor bijvoorbeeld hergebruik van katoen en papier is het ook relevant om de kleur uit het materiaal te halen.

Je hebt heel wat motivatie

Een wereld zonder afval creëren, waarin we niet meer afhankelijk zijn van schaarse grondstoffen, dat is voor mij een persoonlijke drijfveer. Daarom heb ik Ioniqa opgericht. Ons laboratorium is een creatieve omgeving waarin we nieuwe technieken kunnen ontdekken. Want met slimme technieken help je de wereld een stap verder, daar ben ik van overtuigd. De methode voor het ontkleuren van PET is daar een prachtig voorbeeld van. In feite kun je de oliekraan voor PET nu al dichtdraaien. Met onze technologie wordt PET-afval een secundaire grondstof. En plastic afval … daar hebben we meer dan genoeg van!

Eindelijk een oplossing voor plasticvervuiling? Deel deze ontdekking.

  • Oprichter en CEO: Tonnis Hooghoudt
  • Studeerde geneeskunde en psychologie in Leiden
  • Gevestigd in Eindhoven (Nederland), met fabriek in Geleen (Nederland)
  • Sinds 2009
  • Won de Rabobank Award for Circular Economy in 2015
  • Ontvangt financiële steun van Rabobank
  • 35 medewerkers
  • ioniqa.com
Video