10 jaar naar de crisis

In 2007 stuikte de financiële wereld als een kaartenhuisje in elkaar. De jaren erna werden gekenmerkt door een opeenvolging van kleine crisissen. Maar waar staan we 10 jaar later? Welke lessen hebben we geleerd? 
  • 18 december 2017
Wachten op … het inflatiespook

Les1: Strakke financiële regulering en toezicht zijn noodzakelijk

Het grootste verwijt dat te horen was tijdens de crisis, was het gebrek aan inzicht van economische experts. Hoe kan het dat niemand de crisis had zien aankomen? Hoe kon de crisis zo hard toeslaan, zonder enige waarschuwing? Het antwoord is te vinden in de deregulering en schaduwbankieren, complete ondoorzichtigheid. Het resultaat van een algemeen gebrek aan regulering en toezicht op het bankwezen.

Les 2: Financiële beslissingen worden geleid door emoties

De hyperrationele homo economicus bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. Hoewel de meeste economische modellen en theorieën uitgaan van een emotieloos, rationeel beslissingsproces blijkt dit in de praktijk niet het geval. Onvolledige kennis en emoties spelen een cruciale rol in het beslissingsproces van de mens, ook wanneer het over financiële beslissingen gaat. Informatie is noodzakelijk, maar een beslissing wordt nooit puur rationeel genomen en valt dus nooit perfect te voorspellen. 

Les 3: Ultieme kredietverschaffers zijn onmisbaar

De banken kreunden, de publieke instanties traden op de voorgrond en namen de touwtjes in handen. Centrale banken injecteerden geld en kochten staats- en bedrijfspapier op om de rente te drukken. Overheden startten hulpprogramma’s op en lieten hun tekorten oplopen om bedrijven en gezinnen ademruimte te geven. Dankzij deze initiatieven werd een nieuwe ‘Grote Depressie’ zoals in de jaren ‘30 vermeden. 

Les 4: Besparingen boosten de economie niet

Volgens de ‘expansieve austerity’-theorie van twee Harvard-economen hebben budgettaire besparingen positieve effecten op de economische activiteit. Ook het ECB volgde die gedachtegang: het idee dat gezinnen en bedrijven snel vertrouwen zouden krijgen eens ze merken dat er voldoende budgettaire besparingen zijn opgestart. Maar als iedereen bespaart, intrestvoeten een historisch dieptepunt bereiken en de wisselkoers geen tegenwicht kan bieden, dan gaan deze besparingen de groei nog eens extra beknotten.  

Les 5: Er zijn geen zekerheden meer

Met stelligheid zeggen dat er geen financiële crisis meer komt, is onmogelijk. Ook met de geleerde lessen in de afgelopen jaren. Dit neemt niet weg dat er grote stappen genomen zijn. Het financiële landschap werd grondig hertekend. De strenge regulering en doorgedreven controle via de toezichthouders (NBB, ECB…), moeten de transparantie vergroten, schaduwactiviteiten vermijden en de kans geven om sneller te reageren. 

 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.