Wat doet een bank met mijn spaargeld?

Uw spaargeld aan een bank toevertrouwen is zowel voor u als voor de bank positief. U ontvangt rente, en de bank kan uw geld investeren.
  • 30 augustus 2019

Spaargeld als lening

Wanneer u uw spaargeld op een spaarrekening zet bij een bank, dan geeft u uw geld als het ware in bruikleen. Als vergoeding voor het ‘uitlenen’ van uw geld aan de bank, ontvangt u een spaarrente. In de periode dat u geen beroep doet op uw spaargeld, gebruikt de bank uw geld voor investeringen.

Het spaargeld dat een bank verzamelt, wordt voornamelijk omgezet in kredieten. Denk aan kaskredieten, ondernemerskredieten, hypotheken of autoleningen. Zowel het doel als de looptijd en het bedrag kunnen dus variëren. Banken moeten hun investeringen immers afstemmen op het spaargeld dat ze ter beschikking hebben. Een deel van dat spaargeld wordt hen voor langere periode toevertrouwd wat langetermijninvesteringen mogelijk maakt, maar een groot deel van het spaargeld kan ook op elk moment door de spaarder opgevraagd worden. 

Investeren op korte en lange termijn

Staat uw spaargeld op een spaarboekje zonder vaste looptijd, dan heeft dat zowel voor u als voor de bank gevolgen. De bank moet er voor zorgen dat wanneer u uw geld wilt opvragen, het onmiddellijk beschikbaar is. De bank kan dat geld dus enkel op korte termijn inzetten en is beperkt in haar investeringsmogelijkheden. Als gevolg daarvan ontvangt u van de bank slechts een lage rente.

Staat uw geld op een termijnrekening, dan kan het spaarrendement hoger zijn. Het geeft de bank immers de kans om ook te investeren op lange termijn. Als spaarder bent u daarentegen wel beperkt: u kan uw geld niet op korte termijn opvragen. Vandaar de hogere rente als vergoeding.

Rabobank investeert in de toekomst

Benieuwd naar wat Rabobank doet met uw spaargeld? Rabobank staat bekend als de partner van de food- en agrarische sector. Met doordachte investeringen werken we samen met onze partners aan een duurzame toekomst. Lees meer over ons Kickstart Food-programma. 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.