Sparen van kindsbeen af: de juiste reflex

Het cliché stelt dat jongeren amper sparen en hun geld liever uitgeven aan hippe gadgets. Maar is dat wel zo? Of bereiden de thuiswonende jongeren zich wel degelijk voor op een zelfstandig leven met een spaarbuffer? 
  • 08 september 2017
Épargner dès l’enfance: le bon réflexe
Pascal Paepen

Pascal Paepen

Extern expert & docent Beleggen

Jongeren sparen meer dan gedacht

Wie denkt dat de jongste generatie zijn geld langs ramen en deuren buiten gooit voor smartphones, kledij en allerhande gadgets, heeft het bij het verkeerde eind. Meer nog: uit recent onderzoek blijkt dat het leeuwendeel van Belgische thuiswonende jongeren aan een stevige spaarpot werkt. Een verrassende maar vooral geruststellende uitkomst. 

Belgische jongeren sparen meer dan verwacht

Dat ze een financieel duwtje in de rug willen van hun ouders, is een eerste belangrijke vaststelling uit deze enquête bij 600 jongeren van 12 tot 25 die nog thuis wonen bij hun ouders. Zo’n 10.000 euro verwachten ze mee te krijgen van thuis. Maar Belgische jongeren zijn ook zelf flinke spaarders voor later: gemiddeld 1050 euro per jaar zetten ze aan de kant. Dat is zowat 41% van de 2.569 euro die ze als zakgeld krijgen (759 euro) of verdienen met klusjes of een vakantiejob (1.810 euro).

Bijna 9 op 10 (86%) zet zijn zakgeld op een spaarboekje. Jongeren zonder bankrekening worden dus stilaan witte raven. Gelukkig maar, want sparen op een spaarrekening is een leerschool op zich: niet alleen krijg je een – weliswaar erg bescheiden – intrest, je beheert ook je centen. Zo merk je al snel dat je je spaargeld sneller opdoet als je het overschrijft naar je zichtrekening.

86%
van de Belgische jongeren zet zijn spaargeld op een spaarboekje.

Voorsprong nemen

Eén fabel kunnen we dus alvast de wereld uithelpen: Belgische jongeren slaan niet massaal aan het consumeren, alle verwoede pogingen van adverteerders ten spijt. Ze sparen trouwens niet voor specifieke aankopen, maar voor later. Omdat ze bezorgd zijn om hun financiële toekomst.

Sparen is dus een vorm van uitgestelde consumptie, want later wordt het makkelijker om een grote aankoop te doen. Zo kan het spaarbedrag, dat na 10 of 20 jaar uitgegroeid is tot een aardige som, dienen als eigen inbreng bij de aankoop van een huis of de start van een zaak. De bank zal immers nooit het volledige bedrag toestoppen.

Op dat vlak dreigen jongeren die niet sparen dus een serieuze achterstand op te lopen ten opzichte van hun leeftijdgenoten die wel centen aan de kant zetten. Ze kunnen minder snel grote aankopen doen, of moeten misschien noodgedwongen hun toevlucht nemen tot een duur consumentenkrediet.

Snoep sparen

Eigenlijk zijn sparende jongeren als de slimme kinderen uit het zogeheten ‘marshmallowexperiment’. De deelnemers uit dat experiment, dat in de jaren 60 en 70 werd uitgevoerd aan de Californische Stanford University, kregen allemaal een marshmallow – een soort snoepje – aangeboden. Maar wie een kwartier kon wachten om het op te eten, kreeg er een tweede als beloning bovenop.

De kinderen die toen konden wachten op hun beloning, scoorden ook in hun latere leven op verschillende vlakken beter dan de anderen. Zo haalden ze betere studieresultaten en konden ze zelfs hun lichaamsgewicht beter onder controle houden. Kortom, jong geleerd is oud gedaan. Wie van kindsbeen af de reflex heeft om te sparen, zal dat ook later, in de mate van het mogelijke, blijven doen.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.