Waarom millennials niet sparen voor hun oude dag

Generatie Y leeft op kosten van de ouders en gooit het geld door de ramen naar buiten. Maar is dat wel zo? Onderzoek toont aan dat millennials wel degelijk sparen, maar met een eigen visie.
  • 21 december 2017
Pourquoi les millennials n’épargnent pas pour leurs vieux jours.

Sparen door de ogen van millennials

Ze krijgen het etiket van big spenders opgeplakt, kopen graag de nieuwste gadgets, reizen naar verre oorden, maar liggen lang niet wakker van hun pensioen. ‘Laat het geld maar rollen, sparen doen we later’ Toch klopt het cliché niet: ze zetten wel geld opzij, maar opgegroeid in een financiële crisis hebben ze een andere kijk op sparen. Een zonder lange spaarhorizon.

Millennials: sparen als uitdaging

Millennials, ook bekend als Generatie Y, zijn geboren tussen 1981 en 2000. Ze zijn groot geworden tijdens de digitale revolutie en staan hun mannetje in onze snelle online wereld. Het is vandaag de generatie met de hoogste koopkracht. Ze sparen wel, maar hebben het toch moeilijk om financiële prioriteiten te stellen, zoals Pascal Paepen eerder al in zijn artikel aangaf. Ze willen én een ruim huis, én aan gezinsuitbreiding doen, terwijl een nieuwe auto ook wel van pas zou komen … Zonder duidelijk doel voor ogen is sparen best lastig. En als de beloning te veraf is, houden millennials het moeilijk vol.

De ervaring nú primeert

Waarom zouden ze bovendien nu al sparen voor de laatste jaren van hun leven? Misschien zijn ze tegen dan fysiek of mentaal te zwak om er nog volop van te kunnen genieten. Een rapport van Merril Edge geeft aan dat deze generatie liever spaart om te reizen, op restaurant te gaan of hobby’s te beoefenen. De ervaring nu, op dit eigenste moment, is voor hen belangrijker dan waar ze over pakweg dertig jaar zullen staan in het leven.

Sparen in Hotel Mama

Vier op tien millennials in ons land woont nog thuis. Het gaat om ongeveer 1 miljoen 18 tot 34-jarigen. Waarom ze dat doen? Voornamelijk om geld aan de kant te zetten. Gemiddeld een paar honderd euro’s per maand, zo blijkt uit recent onderzoek. Ze kunnen dus meer profiteren van het leven dan wie alleen gaat wonen en continu op zijn centen moet letten. Of: Hotel Mama is de ideale uitvalsbasis om de wereld te verkennen.

Te ver van mijn bed

Toch zien we vooral ook millennials die het spaargedrag van hun ouders kopiëren van toen die nog prille twintigers of dertigers waren. Zij dachten aan sparen, sparen, sparen. Toch mogen de jongeren zich daar niet blind op staren. De rentes liggen immers stukken lager dan toen, waardoor hun spaargeld minder opbrengt. Millennials moeten daarom ook de stap durven zetten naar langetermijnsparen. Toch blijkt uit onderzoek dat 52% van de 18 en 25-jarigen bijvoorbeeld nog niet gestart is met pensioensparen. Het is voor velen dus nog een té-ver-van-mijn-bed-show.

Millennials sparen dus wel degelijk, maar liggen minder snel wakker van hun financiële situatie op hun oude dag. Ze leven meer in het nú, sparen zo lang mogelijk bij Hotel Mama voor die verre reis of een eigen woonst. Het gevolg: hoewel pensioensparen fiscaal voordelig is, laat de helft die opportuniteit voorlopig onbenut.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.