Waarom hebben banken een buffer nodig?

Na de financiële crisis werden banken op de vingers getikt door de internationale toezichthouders. De banken moesten dringend hun buffers vergroten. Maar waarvoor dient zo een buffer?
  • 07 maart 2018

Buffer als instrument tegen de crisis

Een bank moet voldoende kapitaal opzij zetten, een buffer opbouwen dus, om onverwachte verliezen op te kunnen vangen. Banken lenen immers geld uit en soms kunnen bedrijven of consumenten dat niet volledig terugbetalen. Als een bank onvoldoende eigen geld heeft om dat verlies op te vangen, komen ze in de problemen. Het gebrek aan eigen kapitaal vormde de essentie van de bankencrisis. Banken moesten toen met miljarden belastinggeld gered worden.

Hoe groot de buffer moet zijn om dit in de toekomst te vermijden, hangt af van het risico dat verbonden is aan de activa van de bank. Een bank met vooral veilige activa heeft een lagere buffer nodig dan een bank met risicovolle activa.

Wie bepaalt de buffer?

Banken volgen doorgaans eigen modellen om hun risico en bijhorende buffervereisten te berekenen. Maar om de banken beter bestand te maken tegen economische schokken, wordt er in de financiële wereld hard gewerkt aan strengere regelgeving. Zo zorgde de goedkeuring van het Basel 4-akkoord in december 2017 nog voor strengere regels rond de buffers.

Basel 4-akkoord

Het Basel 4-akkoord werd samengesteld door het Basel Comité, onder toezicht van de Group of Central Bank Governors and Heads of Supervision (GHOS). GHOS is het machtigste orgaan binnen de financiële wereld. De instantie wordt geleid door Mario Draghi, die eveneens aan het hoofd staat van de Europese Centrale Bank. De regels worden dus op het hoogste niveau vastgelegd. Het is daarna zaak om binnen de aangegeven grenzen de regelgeving te vertalen naar meer lokaal gerichte wetgeving.

Ook met Basel 4 mogen banken nog hun eigen risico’s berekenen, maar de uitkomst daarvan mag nooit lager liggen dan 72,5 procent van de kapitaalvereisten volgens de standaardbenaderingen. Concreet betekent dat voor veel banken dat ze hun buffers verder moeten opbouwen. Het akkoord gaat in werking in 2027. 

Een appeltje voor de dorst

Kort gesteld werkt een buffer voor een bank dus hetzelfde als een persoonlijke buffer: er moet geld opzij gezet worden voor onverwachte kosten en verliezen. Ook banken moeten nu meer sparen en zich voorbereiden op economische schokken om sterker te staan bij een volgende crisis.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.