Sparen voor een kind of kleinkind: wat zijn uw opties?

Een spaarpotje aanleggen voor uw kind, kleinkind, doopkind, neef of nicht: het is een graag gezien geschenk op menig communie-, lente- of ander familiefeest. Afhankelijk van uw relatie tot het kind en uw wensen kunt u hem of haar op verschillende manieren een startkapitaal voor het volwassen leven meegeven.
  • 10 april 2017
Sparen voor een kind of kleinkind: wat zijn uw opties?

Rekening op naam van uw kind

Alleen als ouder of voogd kunt u een rekening openen op naam van het kind. U blijft doorgaans de beheerder van het geld tot het 18de levensjaar. Als grootouder, tante of vriend van de familie kunt u wel geld overschrijven naar dit rekeningnummer.

Als beheerder van dergelijke rekening kunt u alleen transacties uitvoeren die in het belang van het kind zijn. Wilt u het geld echter gebruiken voor substantiëlere verrichtingen en wordt er getwijfeld of dit in het belang van het kind gebeurt? Dan kan de machtiging van een vredesrechter nodig zijn.

Klaar voor de grote dag?

Op zijn of haar achttiende verjaardag wordt de jongere de beheerder van de spaarrekening. Dat daar een zekere maturiteit voor nodig is, spreekt voor zich. Enkele tips om kinderen en jongeren bewust met geld te leren omgaan in aanloop naar de grote dag:

  • geef af en toe zakgeld en laat uw kind zelf sparen voor dat computerspel dat hij of zij zo graag wil – zo leert het kind de waarde van geld beter inschatten;
  • laat jongeren zelf een dagje uit plannen met een vooropgesteld budget om zo hun verantwoordelijkheidszin en budgetvaardigheden aan te scherpen.

Rekening op uw eigen naam

Kiest u er liever voor om zelf eigenaar van het geld op de spaarrekening te blijven? Dan kunt een rekening met derdenbeding openen. Hiervoor hoeft er zelfs geen familieband te zijn. Zo’n rekening brengt ook nog andere voordelen mee.

Zo kunt u het geld afhalen voor eigen gebruik en de begunstigde wijzigen. Ook kunt u de einddatum waarop het geld aan de begunstigde wordt overgemaakt aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld een optie zijn indien u vindt dat het kind niet klaar is voor deze verantwoordelijkheid. Let wel: een aantal weken voor de datum van schenking vervalt het beschikkingsrecht bij de meeste banken.

Hoe beslist u waar u de rekening opent?

  • Kies voor een kredietwaardige bank. Zo komen u en uw kind niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Weeg zorgvuldig de basisrente en getrouwheidspremie van verschillende banken en rekeningen af. Dat kan een groot verschil maken in interesten.
  • De ene rekening is flexibeler dan de andere. Soms zijn er limieten op het spaarbedrag of beperkingen op het aanpassen van data of begunstigde. Lees dus aandachtig de kleine lettertjes.
  • Vergelijk de kosten van de verschillende spaarrekeningen om nodeloze uitgaven te vermijden.
  • Ook de efficiëntie en het professionalisme van de klantendienst zijn een punt om mee te nemen in uw beslissing.

Weeg zorgvuldig af wat zowel voor u als voor de jongere de ideale optie is. Want hoewel die nog steeds de voorkeur geniet, is een spaarrekening op naam van het kind niet per se de optimale keuze. Een geïnformeerde beslissing nemen is en blijft dus de boodschap.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw e-mailadres correct in te vullen.
Gelieve uw voornaam correct in te vullen.
Gelieve uw naam correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug