U bent een gewoontedier.
Gelukkig maar. 

Mensen veranderen niet graag van richting, en dat kunt u in uw voordeel gebruiken. Maak positieve keuzes voor uw spaargeld en ga met rasse schreden vooruit.
  • 07 juni 2018
U bent een gewoontedier. Gelukkig maar.

De positieve trend

Nobelprijslaureaat en gerenommeerd gedragseconoom Richard Thaler en zijn collega Shlomo Benartzi zijn onder meer bekend om hun experiment ‘Save for Tomorrow’. Van de late jaren ’90 tot de vroege jaren 2000 volgden ze meer dan 21.000 werknemers, verspreid over drie verschillende bedrijven. Hoewel de studie heel uitgebreid was, toont één deel van hun experiment de kracht van een positief plan voor later. 

In een deelexperiment volgden de twee experts 315 medewerkers van eenzelfde bedrijf. Ze kregen het voorstel aangeboden om de komende 4 jaar hun jaarlijkse loonsverhoging te sparen. 169 medewerkers gingen hier initieel op in. Wat opvallend was: na vier jaar bleek dat de meerderheid van de werknemers die hadden toegestemd, hun jaarlijkse spaarbedrag hadden verviervoudigd. Dit toont niet alleen de kracht van inertie: we draaien een gekozen richting niet zo snel terug. Het toont ook aan dat de positieve trend het spaargedrag nog verder stimuleerde. Door bewust zelf de keuze te maken om meer te gaan sparen voor later, werden andere inspanningen om hun spaargedrag te stimuleren ook makkelijker. Dat zorgde voor een sterke stijging van hun spaarbedrag. 

Fysica voor spaarders

Het succes van dit programma toont aan dat de wetmatige kracht van inertie ook voor spaargedrag kan gelden. De wet van inertie is de eerste wet van Newton. Ze stelt dat eens een object in beweging is gezet, het deze beweging rechtlijnig zal blijven aanhouden tot er een andere kracht op inwerkt. Als we deze wet doortrekken naar menselijk gedrag, kunnen we stellen dat mensen de neiging hebben om hetzelfde gedrag te herhalen, tenzij ze bewust kiezen voor verandering of tenzij een externe gebeurtenis dit gedrag voor hen onmogelijk maakt.

Als u elke maand een vast bedrag opzij zet op uw spaarrekening, dan is de kans klein dat u hier plots mee stopt omdat u dit 'loonverlies' niet meer aanvoelt.

Dit soort gedrag kan ook omgezet worden in financiële gewoontes. Bent u het bijvoorbeeld gewend om elke maand een deel van uw loon uit te geven aan een bepaalde verwennerij of een leuke activiteit, dan zult u dat hoogstwaarschijnlijk blijven doen. Als u anderzijds elke maand een vast bedrag opzij zet op uw spaarrekening, dan is de kans klein dat u hier plots mee stopt omdat u dit 'loonverlies' niet meer aanvoelt.

Het driemaandenplan

Met behulp van dit soort typisch gedrag zijn Richard Thaler en Shlomo Benartzi erin geslaagd het pensioenspaarbedrag van de 169 werknemers te verviervoudigen. Ook u kunt uw spaargedrag hiermee verbeteren. 

De bekende New Yorkse financiële planner Larry Heller ontwikkelde hier een methode voor. Hij stelt voor om uw spaarbedrag om de drie maanden een tikkeltje omhoog te krikken. Verhoog uw maandelijkse spaarbedrag bijvoorbeeld de komende drie maanden met 25 euro. Is dat gelukt? Dan doet u er de drie maanden erna opnieuw 25 euro bovenop. Zo bouwt u verder op tot uw maximum en geeft u uzelf telkens drie maanden tijd om na te gaan of het nieuwe spaarbedrag nog binnen uw mogelijkheden valt.

Via deze methode bouwt u geleidelijk een stijgend spaarplan uit tot u uw maximum bereikt hebt, en beperkt u het risico om in een tegengestelde spiraal terecht te komen. Door telkens in een beperkte periode van drie maanden en met kleine bedragen te werken, blijft het spaarplan ook overzichtelijk en flexibel genoeg om in te spelen op wisselende omstandigheden en behoeftes.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.