Hoe sparen in 2018?

Wordt 2018 een topjaar voor uw spaarboekje? Frida Deceunynck kijkt alvast vooruit en geeft tips voor een slim spaarjaar. 
  • 17 januari 2018
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

Sparen anno 2018

Wordt 2018 het jaar van de ommekeer voor de spaarder? Of zullen we ook dit jaar nog genoegen moeten nemen met bodemrentes op onze spaarrekeningen? Als we de economische nieuwjaarsrapporten mogen geloven die deze dagen overvloedig circuleren dan kunnen we ons best op die tweede optie voorbereiden. 

Geen inflatie in zicht

Economen ontwaren in hun glazen bol nog geen zweem van inflatie. Zolang daar geen beweging in komt, zal Mario Draghi de monetaire wapens met de grootste omzichtigheid blijven hanteren om de economie niet te bruuskeren. In die optiek kondigde de ECB vorig jaar aan om al minstens tot september obligaties te blijven opkopen. Door liquiditeiten in het monetair systeem te pompen hoopt de centrale bank een abrupte rentestijging te voorkomen. Zolang de obligatie-opkopen aanhouden, is een verhoging van de beleidsrente volgens waarnemers erg onwaarschijnlijk. En laat dat nu net het signaal zijn waar de banken op wachten om hun spaarrentes op te trekken.

Het nut van een spaarrekening

Weer een jaar om zeep voor uw spaarboekje, zult u nu misschien denken. Een terechte bezorgdheid. Zolang de inflatie hoger ligt dan de spaarrente verliest u immers al sparend koopkracht. Dat brengt spaarders hoe langer hoe meer aan het twijfelen. Niet over het nut van hun spaarrekening. Belgische spaarders weten als geen ander dat een veilige spaarsok een must is. Maar té is nooit goed. Dus ook té dikke sokken niet. En zo vloeit er steeds meer geld richting aandelen en beleggingsfondsen. 

Let op de timing

Als dat spaargeld bedoeld is voor de verre toekomst is dat absoluut een goede strategie. Want op lange termijn zal een gespreide aandelenbelegging het altijd winnen van een spaarrekening. Maar de timing begint stilaan gevaarlijk te worden. ‘Oververhitting’ en ‘hoogtevrees’ zijn na de koersstijgingen van de afgelopen maanden courante woorden geworden in beurscommentaren. En als de ECB straks stopt met obligaties opkopen, dan komt daar mogelijk nog een extra rentestijging bij. Zo komen alle ingrediënten voor een beurscorrectie stilaan bij elkaar. 

Gouden spaartips

U heeft het al begrepen: wie op het laatste moment nog op de trein springt, riskeert met een gehavende portefeuille achter te blijven tegen de tijd dat het licht voor een hogere spaarrente weer op groen springt. Wilt u die pijnlijke les vermijden, dan zijn dit enkele gouden tips. Eén: beleg liever met gespreide stortingen dan alles in één keer. En twee: laat uw ouderwetse geldreserve toch maar liever gewoon in uw spaarsok zitten.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.