Moeder waarom sparen wij?

Sinds ik als kind samen met mijn moeder mijn eerste spaarboekje opende, hoeft niemand mij nog te overtuigen van het nut van sparen. Maar vandaag hebben ouders het een stuk lastiger om hun kinderen te motiveren om geregeld wat centen aan de kant te zetten. Toch heeft sparen zin, zelfs in tijden van bodemrentes.
  • 12 december 2017
Moeder waarom sparen wij?
Pascal Paepen

Pascal Paepen

Extern expert & docent Beleggen

Sparen is als fietsen

Aangenaam was dan ook de verrassing toen ik met de jaarwisseling zomaar een extraatje ingeschreven kreeg in mijn spaarboekje: intrest! Vanaf dat moment hoefde niemand mij nog te overtuigen van het nut van sparen. Sparen is zoals fietsen: eens je het onder de knie hebt, is het voor het leven. 

Al zal elke spaarder het beamen: er zijn van die maanden dat het minder lukt om geld aan de kant te zetten. Wanneer de onroerende voorheffing moet worden betaald, bijvoorbeeld, of de autoverzekering. En door de uitgaven voor het nieuwe schooljaar is ook september voor veel gezinnen klassiek een magere spaarmaand.

Geld moet vooral rollen

Al vraag ik me af hoe we jongeren vandaag kunnen aanzetten om wat van hun zakgeld of inkomen van hun studentenjob opzij te zetten. Intrest is er niet of nauwelijks, en het ziet er niet naar uit dat de ECB haar lagerentepolitiek volgend jaar zal veranderen. Ook 2018 kondigt zich dus aan als een jaar van bodemrentes. 

Tegelijkertijd nemen de verleidingen toe om geld vooral te laten rollen. Onlangs kregen we er met Black Friday zelfs een heuse koopfeestdag bij. Velen laten zich dan ook verleiden om erop los te consumeren. Vooral verontrustend is dat consumentenkredieten aan populariteit winnen. Maar al is geld lenen vandaag relatief goedkoop, vroeg of laat krijgen ze de rekening gepresenteerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer landgenoten financieel in nauwe schoentjes komen door dergelijke kredieten. 

Waarom sparen loont

Sparen heeft dus wel degelijk zin, zelfs in tijden dat de intrest niets voorstelt. Daarom drie ijzersterke argumenten om uw kinderen over de streep te trekken:

  1. Het genot van een aankoop is vaak van bijzonder korte duur. Terwijl het ongemak van een eventueel consumentenkrediet tot jaren van financiële ellende kan leiden.
  2. Wie spaart om een aankoop te betalen, beleeft haast evenveel plezier aan het sparen zelf dan aan de aankoop.
  3. Wie spaart is veel minder afhankelijk van moeilijke situaties dan iemand zonder spaarreserve. Meer nog, de gedachte dat je een buffer hebt voor moeilijke tijden, bezorgt je een onbetaalbare gemoedsrust.

Tot slot nog deze bedenking: jongeren laten zich vandaag ontmoedigen door de stijgende huizenprijzen. Ze vrezen zelfs dat een eigen woning niet langer een realistische optie is. Ze beseffen echter niet dat ze slechts ongeveer 20% van de waarde dienen te sparen om vervolgens een beroep te kunnen doen op een relatief goedkope hypotheeklening. Of: voor spaarders is een eigen huis kopen of bouwen dus vaak wel een haalbare kaart.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.