Sparen of spenderen?
De grote bonusvraag

Door bonussen, vakantiegeld en erfenissen te sparen, maakt uw spaargeld in korte tijd grote sprongen. En het best van al: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het bijna vanzelf gaat.
  • 07 juni 2018
Sparen of spenderen? De grote bonusvraag

Extra’s om te sparen

Vakantiegeld, dertiende maand, prestatiebonussen …. Voor velen is het een welkom extraatje. Hoe gaat u er mee om? En hoe kunnen deze extra’s u helpen om beter – en bijna onmerkbaar – te sparen? 

Bonus versus vast inkomen

In 2008 voerden Peter Tufano, professor financieel management aan de Harvard Business School, en Daniel Schneider, doctoraatstudent aan de universiteit van Princeton, een onderzoek uit naar financiële methodes om gezinnen te helpen sparen. Uit hun onderzoek blijkt dat wanneer mensen in een keer een grotere som geld ontvangen, ze die sommen niet aanvoelen als een deel van hun gewoonlijke inkomen. Of met andere woorden: ze zien een dertiende maand, vakantiegeld en prestatiebonussen niet als een vast deel van hun loon, maar als een onverwachte extra. Hetzelfde geldt trouwens ook voor erfenissen, belastingterugbetalingen of huwelijksgeschenken.

Dat mentale verschil tussen ons loon enerzijds en bonussen of extra’s anderzijds kan een enorm voordeel zijn voor uw spaargedrag. Omdat de extra’s niet ervaren worden als onderdeel van het vast inkomen, voelt het sparen van dit geld ook niet als een inspanning. U hebt immers niet het gevoel dat u er toegevingen voor moet doen. Het is als het ware ‘pijnloos’ en gratis sparen. 

Dubbel zoveel genieten

Wanneer u dus een groot bedrag in één keer ontvangt, kan het raadzaam zijn om het merendeel meteen over te plaatsen naar een spaarrekening, en een klein deel opzij te houden om iets mee te kopen. Zo geniet u immers twee keer van een goed gevoel: de eerste keer omdat u financieel slim hebt gehandeld en een grote sprong voorwaarts hebt gezet met betrekking tot uw spaardoelen, en de tweede keer omdat u uzelf beloont met een verwennerij.

Sparen moet leuk blijven. En het is net door lang en regelmatig te sparen, dat het een gewoonte wordt en u financiële rust krijgt.

Sparen moet immers leuk blijven. En het is net door lang en regelmatig te sparen, dat het een gewoonte wordt en u financiële rust krijgt. Dit soort kleine hulpmiddelen geven uw spaargedrag én uw financieel vertrouwen een duwtje in de rug. 

Komt u toch makkelijk in de verleiding?

Overweeg dan om die bedragen opzij te zetten op een spaarrekening bij een andere bank dan deze waar u uw zichtrekening aanhoudt. Zo is er geen rechtstreekse link tussen uw spaarrekening en uw zichtrekening, en is het risico kleiner dat u zonder gegronde reden aan uw spaargeld gaat zitten.

 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

sparen doet ik niet meer ,profiteer nu van mijn geld om te genieten,het is de bank en de staat die profiteren van uw geld bij overlijden .voor mij is iedere maand mijn geld op ,goed voor de economie en voor mij.

V.R.D. 04 juli 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug