Kan geld drukken de economie redden?

Geld drukken, maakt niet automatisch rijk. Het mechanisme achter de waarde van geld ligt een stuk ingewikkelder.
  • 08 februari 2018
Peut-on sauver l’économie en imprimant de l’argent?

Geld drukken, de oplossing tegen armoede?

Soms buigen knappe koppen zich jarenlang over complexe kwesties, terwijl de oplossing voor de hand lijkt te liggen. Hoe los je armoede op? Simpel: door geld bij te drukken. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, anders maakte de gelddrukpers al lang overuren …

Een eurobiljet heeft een levensduur van 2 tot 5 jaar.

Centrale banken

Om er het fijne van te weten, moeten we eerst weten hoe het drukken van geld wettelijk geregeld is. Bankbiljetten zijn het product van een centrale bank, onze eigen Nationale Bank van België drukt ze sinds 1851. Net als andere centrale banken zorgt ze voor de uitgifte van biljetten en munten. Sinds 2002 gaat het uiteraard niet meer om Belgische frank maar om eurobiljetten. Hierover bestaan er afspraken over de taakverdeling tussen de nationale banken onderling. Niet elke nationale bank drukt alle types biljetten. De nationale banken drukken een beperkt aantal coupures en wisselen die onderling uit. Ze zien ook toe op de vervanging van eurobiljetten die in omloop zijn. De verantwoordelijkheid voor het slaan van munten ligt overigens bij de nationale overheden zelf.

Hoeveel wordt er gedrukt?

Hoeveel eurobiljetten worden er gedrukt? Uiteraard is dat niet willekeurig. De Europese centrale bank (ECB) bepaalt in samenspraak met de nationale banken aan de hand van welbepaalde criteria hoeveel geld er moet worden bijgedrukt. Die uitgifte is afgestemd op de vraag van de banken, want zij vormen de schakel tussen geldopvragingen en -deposito's van het publiek. Concreet hangt het volume af van deze factoren:

  • De vraag naar eurobiljetten. Ze worden opgevraagd via de loketten of de geldautomaten van de banken. Om te voldoen aan de vraag van hun klanten, bevoorraden die zich bij de Nationale Bank.
  • De vervanging van bestaande biljetten, want biljetten verslijten snel. De banken brengen hun gebruikt geld met een geldtransport naar de centrale bank. Daar wordt het gesorteerd; versleten of valse biljetten worden vernietigd. Goede biljetten worden samen met nieuw gedrukt geld terug in omloop gebracht.
  •  De coupures (5, 10, 50, ...) waaraan het meeste nood is.

In één klap rijk

Waarom kan de Nationale Bank niet gewoon genoeg geld bijdrukken om ons allemaal in één klap rijk te maken? Dat principe heeft ons in Europa tijdens de voorbije crisisjaren immers geen windeieren gelegd. De beslissing van de ECB om massaal obligaties op te kopen (voor 1.140 miljard euro in totaal) heeft de economie uit het slop geholpen. Niet rechtstreeks, maar de versoepelingsactie zorgde ervoor dat particulieren en bedrijven van binnen en buiten Europa meer gingen besteden. Door de lagere rente waren ze minder geneigd te sparen. Het geld werd rechtstreeks in de economie geïnjecteerd, waardoor die werd aangewakkerd. Er werden geen bankbriefjes bijgedrukt, maar het resultaat was hetzelfde. 

Dus snel rijk worden door geld bij te drukken? Jammer genoeg niet, want er is ook een keerzijde. Het ongebreideld bijdrukken van geld leidt tot inflatie, vastgoedbubbels en kunstmatige stijgingen van de financiële markten. Willen we het economisch evenwicht handhaven, dan laten we het bijdrukken van geld best over aan de behoedzame aanpak van de centrale banken.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug

Shopping Basket Not Empty

Are you sure you want to logoff your session?