Instant payments: hoe groot is de ‘need for speed’?

Nooit meer wachten op een storting: met instant payments staat een betaling in enkele seconden op de rekening. Is iedereen klaar voor de flitsbetalingen?
  • 18 december 2017
Paiements instantanés : quelle est l’importance de la nécessité de rapidité? 

Betalen in een flits

Binnen enkele seconden meteen op de rekening van de begunstigde. En dat 24 op 7, elke dag van het jaar. Zelfs al zit die ontvanger bij een andere bank. Jawel, vanaf eind volgend jaar zijn instant payments of flitsbetalingen ook in ons land realiteit. Daarmee toont België zich opnieuw van zijn snelle kant in het betaalverkeer. Tijd om dit fenomeen onder de loep te nemen. 

Betalen met een wachtrij

Vandaag hebt u bij bankbetalingen soms wat geduld nodig. Dat komt doordat elke financiële instelling een bepaalde cut-off time hanteert: een uur waarop geregistreerde overschrijvingen ten laatste worden doorgestuurd. Gebeurt een overschrijving na dat moment, bijvoorbeeld tijdens het weekend of op een feestdag, dan wordt ze pas de eerstvolgende bankwerkdag geboekt. 

Een vraag over de duurtijd van onze transacties?

Concurrentie met disruptieve spelers

Maar consumenten verwachten vandaag steeds meer gemak en 24/7 beschikbaarheid. En daar hoort geld bij dat even snel binnen- en buitengaat als een WhatsApp-bericht. Op die vraag wil de financiële wereld inspelen met instant payments.
Er zijn immers al flink wat disruptieve kapers op de kust: niet-bancaire betalingsproviders die nu al directe betalingsoplossingen aanbieden. De fintechstart-up TransferWise is daar een mooi voorbeeld van. Met een missie om geld wereldwijd even goedkoop en snel te kunnen versturen als een e-mail, speelt het in op de behoeftes en frustraties van de consument. Maar ook e-commercespelers gaan mee in dit verhaal. De Chinese Alibaba Group, bijvoorbeeld, investeert volop in eigen betaaldiensten.

Uitdaging voor banken én bedrijfswereld

Met successen als Bancontact en Isabel kan ons land terugvallen op heel wat knowhow binnen de betaaltechnologie. Toch zullen financiële instellingen innovatieve, gesofisticeerde IT-systemen in huis moeten halen om die flitsbetalingen ook effectief te kunnen ondersteunen. En die zijn duur. Uit onderzoek van ECP blijkt dat vooral kleinere banken moeite hebben om de vertaalslag naar instant payments te maken. Logisch, want hun budgetten liggen lager en ze hebben minder expertise in huis.

Wanneer betalingen heel binnenkort de klok rond binnenkomen, moeten bepaalde bewakingsprocessen dan dag en nacht meedraaien? Is het ERP-systeem waarin bedrijven hun financiële administratie bijhouden wel afgestemd op die supersnelle transacties? Kunnen we binnen onze loonadministratie flexwerkers meteen uitbetalen? Het zijn maar enkele bedrijfsuitdagingen die gepaard gaan met de komst van flitsbetalingen. Vraagstukken waar bedrijven beter nu al het hoofd over breken.

Pas eind dit jaar weten we welke banken in ons land flitsbetalingen zullen ondersteunen. De Europese norm ligt alvast op een doorlooptijd van 10 seconden met een plafond van € 15.000 per transactie. Klinkt in theorie bijzonder aantrekkelijk en veelbelovend, maar nu zijn banken en bedrijven aan zet om er innovatief op in te spelen.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.