Hoezo, de rente stijgt niet?

Het zicht op rentestijgingen doet de beurzen enorm schommelen. Maar wat betekent die stijging precies? Hoe komt het dan dat de rente op de spaarboekjes laag blijft? 
  • 19 februari 2018
Hoezo, de rente stijgt?
Pascal Paepen

Pascal Paepen

Extern expert & docent Beleggen

Welke rente stijgt?

Op de financiële markten heeft het jaar zijn start niet gemist. De aandelenkoersen zwalpten op de beurzen tussen euforie en zwartgalligheid. Het pessimisme zou vooral te maken hebben met de forse rentestijging die we de afgelopen weken hebben gezien. Rentestijging? Hoezo? De vergoeding op het spaarboekje stelt toch nauwelijks wat voor?

Inderdaad. In de eurozone is de kortetermijnrente niet gestegen, maar de langetermijnrente in euro staat al wel fors hoger, net als de intrest in US dollar.

De geldmarkt

Je kan de financiële markten indelen in twee grote blokken: de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Op de geldmarkt worden de prijzen gemaakt voor deviezen. Je kan er bijvoorbeeld je euro’s omzetten in dollar. Tevens vind je er tarieven voor renteproducten op korte termijn, zoals een termijndeposito op een week of drie maanden. Zolang het maar korter is dan een jaar. Op de geldmarkt merken we vandaag drie belangrijke trends op: de stijging van de rente in dollar, de nog steeds historisch lage rente in Europa en de sterke euro.

Rente stijgt in Amerika

Dat de kortetermijnrente in dollar stijgt verwondert ons niet. De Amerikaanse economie doet het al jaren beter dan, bijvoorbeeld, de Europese. De werkloosheid in de VS bereikte in januari zelfs het laagste peil in 17 jaar. Amper 1 op 25 Amerikanen is op zoek naar een job. Die gunstige situatie zal aanleiding geven tot hogere salarissen en een stijging van het algemene prijzenpeil (inflatie). Om de inflatie niet al te hard te laten oplopen verhoogde de Amerikaanse centrale bank al enkele keren de kortetermijnrente in dollar. Na drie renteverhogingen in 2017 staat de kortetermijnrente in dollar op 1,25% - 1,50%. Verwacht wordt dat die rente dit jaar nog driemaal zal opgetrokken worden tot boven de 2%.

Lage rente in Europa

In Europa blijft de kortetermijnrente ondertussen historisch laag. Het tarief waartegen banken hun euro’s kunnen parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB) is zelfs nog steeds negatief (-0,40%). Het ziet er niet naar uit dat daar dit jaar verandering in komt. Net als in de VS daalt de werkloosheid in Europa, maar de inflatie blijft vooralsnog onder de gewenste 2% zodat de ECB het niet nodig acht de rente te verhogen.

De sterke euro

Ook de sterke euro verhindert een rentestijging. Een dure euro is immers nadelig voor de export van de eurozone naar, bijvoorbeeld, de VS en een hogere rente in euro zou die munt alleen maar duurder maken. Neen, als we in Europa al een stijging zouden krijgen van de kortetermijnrente, dan komt die er allicht eerst in… Britse ponden. In Groot-Brittannië is de inflatie namelijk al wel opgelopen tot een niveau dat hoger is dan wat de Bank of England ‘ideaal’ acht (2%).

De kapitaalmarkt

Tot zover de kortetermijnrente en de reden waarom de Britten binnenkort op hun spaarboekje in ponden wel een hogere rente zullen krijgen en wij, met onze euro’s, niet.

Dan heb je ook nog de kapitaalmarkt. Daar worden producten verhandeld met een looptijd die een jaar overstijgt, zoals bedrijfsobligaties, staatsbons en aandelen. Ook hier was de rente in euro enkele maanden geleden nog bijzonder laag. Wie in december intekende op de staatsbon kreeg dan ook maar een vergoeding van 0,50% per jaar. Inmiddels is de rente op tienjarige overheidsobligaties van ons land opgelopen tot zowat 1%.

Wie een hypotheek- of andere lening wil aangaan met vaste rente zal voortaan wat meer betalen.

De verdubbeling van de marktrente is pijnlijk voor overheden en bedrijven die willen lenen. Ook wie een hypotheek- of andere lening wil aangaan met vaste rente zal voortaan wat meer betalen. De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt inmiddels al bijna 3%. Ook in de eurozone zal de rente nog oplopen. Vandaar dat je best nog even wacht vooraleer je een kasbon, staatsbon of andere obligatie koopt. De oplopende rente lokte ook winstnames uit op de aandelenmarkt. Aandelenkoersen zijn de afgelopen jaren al fors gestegen zodat een correctie (daling) logisch is.

Koopjesjagers kunnen er maar hun voordeel mee doen, maar omdat de koersen altijd nog lager kunnen is het niet onverstandig een beetje cash aan te houden.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.