Hoeveel buffer hebt u nodig?

Met een buffer bent u voorbereid op financiële tegenslagen. Idealiter zet u daar het equivalent van 6 maandlonen voor opzij. Maar er is geen eenduidig recept voor succesvol sparen.
  • 29 maart 2018

Wat is de ideale buffer?

Belgen zijn spaarders en dat is goed. Een spaarbuffer geeft immers gemoedsrust en verhoogt uw financiële tevredenheid. Maar hoeveel moet u precies achter de hand hebben om zorgeloos naar de toekomst te kunnen kijken? Wanneer is het spaarkussen groot genoeg om u op te vangen bij problemen?
 
Er valt geen vast getal te kleven op de ideale buffer. Elke situatie vraagt immers een eigen benadering. Hebt u een koophuis? Dan voorziet u best meer geld dan wanneer u een huis huurt. En wie alleen woont, heeft andere kosten dan een gezin met drie kinderen. 

6 maandlonen

Financieel expert Kelly Smith raadt aan om ongeveer 6 maandlonen aan spaargeld opzij te houden. Dat geld dient voor het opvangen van onverwachte of niet regelmatig terugkerende kosten. Denk aan kosten aan uw wagen, ziekenhuiskosten die niet gedekt worden door uw verzekering, een nieuwe wasmachine of een nieuw bankstel. Het gaat om uitgaven die een relatief groot deel innemen van uw totale inkomen. Voor wie niet voorbereid is op dit soort kosten, kan een onverwachte uitgave een grote stressfactor betekenen. Het opbouwen van een spaarkussen kan dit helpen vermijden en schept een gevoel van financiële rust.

Maandelijks sparen?

Betekent dat dan dat een buffer opbouwen enkel nuttig is als u erin slaagt die zes maandlonen opzij te zetten? Absoluut niet. Elk beetje helpt bij het (langzaam) opbouwen van uw spaarbuffer. Een maandelijkse spaaropdracht kan daar bij helpen. Het maakt van sparen een ‘vaste kost’ en gewoonte. U kunt er echter ook voor kiezen om te sparen in grote stukken. Denk bijvoorbeeld aan het opzij zetten van uw vakantiegeld of dertiende maand.

Vaak wordt er als absolute minimumbuffer het advies gegeven 3 keer uw netto maandloon opzij te houden. Al lijkt dat wat mager uit te vallen bij grote problemen.

Spaarbuffer behouden

Een spaarbuffer opbouwen is één ding, het spaargeld niet te snel aanspreken is een tweede. Door uw buffer op te bouwen bij een andere bank dan deze die instaat voor uw dagelijkse financiën, verkleint u de kans dat u in een onbewaakt moment in de verleiding komt om onnodig uw spaargeld te gebruiken voor een betaling. Zo blijft uw buffer veilig staan voor wanneer u het echt nodig hebt.

Wilt u ook een spaarbuffer opbouwen?

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

Van Rabo verwacht ik eerder concrete suggesties en mogelijkheden tot sparen.
Huidige mail biedt niets aan !

M.I. 04 april 2018

goede tips zijn altijd welkom

A.J. 04 april 2018

Ben akkoord om een buffer aan te leggen, maar om deze dan ook te houden is als gepensioneerde niet vanzelfsprekend en zeker als je regelmatig moet bijpassen van je spaarbuffer om vaste terugkerende uitgaven te kunnen voldoen, zoal autobelasting, kadastraal inkomen, jaarlijkse afrekeningen van water en energie !
Heb nu kleine buffer gespaard die bedoeld is voor de kleinkinderen, maar betwijfel of ik het ooit aan de kids kan uitdelen. Moeilijk, de toekomst zal het uitwijzen...!

A.V. 04 april 2018

Excellente info, merci !

B.H. 04 april 2018

Ik ben akkoord dat er een buffer nodig is. Ben gepensioneerd en sparen wordt moeilijker, eerder onmogelijk. Kosten aan eigen woning komen soms heel onverwacht. Ouder worden betekent ook afhankelijker worden van externe hulp.

A.M. 05 april 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.