Hoeveel laat u na?

Hoe ouder de Vlaming wordt, hoe meer hij nalaat. Of toch tot de zorgkosten hoog beginnen op te lopen en inhakken op het verworven vermogen. Denkt u al aan uw nalatenschap?
  • 25 mei 2018
Hoeveel laat u na?

Erven in Vlaanderen

De Vlaamse Belastingdienst is sinds 2015 bevoegd voor het innen van successierechten. Uit de cijfers van 2016 blijkt dat één op de drie Vlamingen meer dan 200.000 euro nalaat aan zijn erfgenamen. Bij 7,9% gaat het zelfs om meer dan 500.000 euro. 

10 miljard nalatenschap

In 2016 lieten Vlamingen in totaal 5,63 miljard euro aan roerend vermogen na. Tel daar de 4,32 miljard euro aan onroerend vermogen bij en de kaap van 10 miljard wordt net niet gehaald. Dat wil echter niet zeggen dat elke Vlaming kan rekenen op een grote spaarpot. De verschillen tussen de grootste en de kleinste nalatenschappen zijn enorm. 
Het laagste gemiddelde ligt in Horebeke, met een bedrag van 63.948 euro. Wie in Linkebeek woont daarentegen erft gemiddeld 258.986 euro, bijna vijf keer zoveel. 

Het mediaan belastbaar vermogen bij overlijden in 2016 per gemeente
vindt u hier. Bron: Vlaamse belastingsdienst.

Hoe ouder, hoe hoger de nalatenschap

Uit de cijfers blijkt eveneens dat hoe ouder de Vlaming wordt, hoe groter de erfenis is die hij achterlaat. Die trend stopt echter vanaf de leeftijd van 80 jaar. Vanaf dan gaat het financieel bergaf. Een logische verklaring hiervoor lijkt de stijgende zorgkost. Vooral bij vrouwen is de dalende financiële situatie duidelijk. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de huidige generatie gepensioneerde vrouwen nog opgroeide in een gezin met de man als enige kostwinner. Hierdoor zijn ze zelf maar beperkt in staat geweest om een eigen vermogen op te bouwen. 

Zorgen voor later

Uit de cijfergegevens blijkt dat vanaf 80 jaar er financieel een neerwaartse trend start. Dat bevestigt dat u ook later te maken krijgt met extra kosten, zoals kosten voor zorg, dagelijks leven, huisvesting… Sparen op lange termijn, van jongs af aan, kan helpen in het dragen van stijgende kosten. 

De verschillen tussen de grootste en de kleinste nalatenschappen zijn enorm.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.