5 vragen en antwoorden over de kosten van een rusthuis

Een rustige oude dag, met alle zorg die u nodig hebt na jarenlang werken. Een rusthuis of woonzorgcentrum wil een zo aangenaam mogelijke omgeving bieden. Maar wat is de kost daarvan? En met welke kosten moet er nog rekening gehouden worden? 
  • 03 augustus 2018
5 vragen en antwoorden over de kosten van een rusthuis
 
Een maand in een rusthuis kost gemiddeld 1.700 euro.

€1.700 per maand…

De levensverwachting neemt toe en ook de levensstandaard van de bevolking gaat in stijgende lijn. Dat heeft niet alleen een effect op de zorgkost. Rusthuizen worden ook steeds luxueuzer om een zo aangenaam mogelijke omgeving te kunnen bieden. Maar alles heeft een prijs.

Zo’n 140.000 Belgen verblijven vandaag in een woonzorgcentrum. Daarvoor tasten ze diep in hun buidel. Een maand in een rusthuis kost gemiddeld 1.700 euro. Hoe komt die prijszetting tot stand? En is dat nog betaalbaar? De essentiële informatie in 5 vragen en antwoorden: 

1. Wat beïnvloedt de kostprijs van een kamer in een rusthuis?

  • De locatie: In Wallonië bent u met 1.400 euro per maand gemiddeld goedkoper af dan in Vlaanderen (1.690 euro) en Brussel (1.878 euro). Binnen elk gewest zijn er wel prijsverschillen tussen de provincies. Zo betaalt u in Antwerpen het meest, en in Oost-Vlaanderen het minst. Aan de andere kant van de taalgrens is Waals-Brabant de duurste provincie, terwijl u in Henegouwen het minst betaalt. Binnen de provincies zelf zijn er tot slot ook grote ongelijkheden. Een rusthuis in Knokke-Heist zal u een pak lichter maken dan een rusthuis in Zedelgem. De prijs van de bouwgrond en de loonverschillen tussen landelijke en stedelijke gebieden zitten daar voor een groot stuk tussen.


     
  • De werkingskosten: Elk rusthuis beslist zelf hoeveel extra personeel het inzet bovenop de wettelijke norm. En dat wordt natuurlijk doorgerekend. Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals de beschikbare subsidiepotten waarvan het rusthuis gebruik kan maken. Hoe meer subsidies een woonzorgcentrum krijgt, hoe meer ze de kostprijs kan drukken.

2. Wat is standaard inbegrepen in de prijs?

In een rusthuis betaalt u een vast bedrag voor het verblijf, de (dieet)voeding, animatie, verzekeringen en het verzorgingsmateriaal. Dat is inbegrepen in het maandelijks bedrag. 
Daarnaast worden extra’s apart aangerekend. Denk hierbij aan doktersrekeningen en andere (para)medische kosten, tv-, internet- en telefoonkosten, de kappersbeurt, de wasserette en andere extra’s.

Kiest u voor een rusthuis, dan calculeert u best ook de zaken in die u niet in een tastbare kost of winst kunt uitdrukken. De gemoedsrust van uw kinderen, uw persoonlijk comfort en gemak, de nabijheid van hulp de klok rond… 

3. Hoelang verblijven mensen gemiddeld in een rusthuis?

Dat is belangrijk om weten als u een financiële projectie maakt. Senioren trekken gemiddeld op 85 à 86 jaar naar een woonzorgcentrum. Vaak zijn ze dan al erg zorgbehoevend en werd er de jaren ervoor thuis extra geïnvesteerd in zorg en ondersteuning. Ook die kost mag niet onderschat worden. 
De gemiddelde verblijfsduur kromp de afgelopen tien jaar flink. Voor nieuwe bewoners bedraagt die nu gemiddeld minder dan twee jaar. 

 

4. Is er een tekort aan beschikbare kamers?

Jaarlijks komen er ongeveer 1.800 rusthuisbedden bij, waarvan ongeveer 1.300 in Vlaanderen. Op dit moment volstaat die groei niet om de vergrijzing bij te benen. 

Officiële cijfers over wachtlijsten zijn er niet. Sommige ramingen maken gewag van ruim 120.000 wachtende senioren. Wat wel zeker is, zijn de extreme verschillen tussen de woonzorgcentra. ‘Populaire’ rusthuizen hebben wachtlijsten die boven de 1.000 uittorenen. Voor minder bevraagde rusthuizen zijn er meestal ‘slechts’ 100 wachtenden voor u.

5. Worden rusthuizen steeds duurder?

De vraag is groter dan het aanbod, wat een invloed heeft op de prijs. Daarnaast worden er veel woonzorgcentra bijgebouwd. Deze nieuwbouw-kamers zijn doorgaans hoger geprijsd dan oudere, minder goed uitgeruste alternatieven. 

In Vlaanderen en Brussel werd een verblijf de jongste 5 jaar gemiddeld bijna 10 procent duurder, bovenop de inflatie. Volgens de meest recente cijfers zet die prijsversnelling zich in Wallonië nog scherper door, tot 20%. 

Nu sparen voor later

Door de sterke prijsevolutie volstaat een doorsneepensioen niet om de factuur te betalen. Op tijd beginnen bouwen aan een spaarreserve is dan ook geen overbodige luxe. 

 

 

Bronnen:
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, FOD Economie, Knack, De Standaard, Ferubel - federatie van Rustoorden, Rusthuisbarometer (Socialistische Mutualiteiten), Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA).

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.