Herkent u de veilige webshops?

Online winkelen is handig, snel en leuk. Maar niet elke website is betrouwbaar. Kent u de kenmerken van een veilige webshop?
  • 26 juli 2018
Webanalisten schatten dat er wereldwijd 700.000 malafide webshops zijn. Meer dan 11.000 nepshops gebruiken de extensie .be.

Online shoppen zonder stress

We winkelen steeds meer online. Dat is handig, maar vraagt ook de nodige voorzichtigheid. Prijzen vergelijken is goed, maar lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Tussen het koren zit helaas ook heel wat kaf verscholen. Terwijl u dankzij een online aanbod uw opties ziet toenemen, kunnen fraudeurs dankzij het internet ook hun bereik enorm uitbreiden. Met malafide webshops waar namaakproducten verkocht worden, of waar u zelfs helemaal geen product ontvangt maar wel uw geld kwijt bent. 

Een website die eindigt op ‘.be’ is niet automatisch betrouwbaar. Test Aankoop vroeg recent aan de federale overheidsdienst Economie om 800 valse .be-geregistreerde webshops offline te halen. En dat is waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. Weet u hoe u een (on)betrouwbare website herkent?  

webshops

Doe de veiligheidscheck

Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van een webshop? Met deze tips doet u alvast zelf een eerste betrouwbaarheidstest.

  • Staan alle contactgegevens van de verkoper of de onderneming op de website? Meestal vindt u het adres, het telefoonnummer en eventueel het e-mailadres terug op een ‘contact’-pagina of in de ‘wettelijke vermeldingen’. Vindt u geen adres of enkel een e-mailadres? Denk dan twee keer na voor u een bestelling plaatst.
  • Heeft de verkoper een ondernemingsnummer? Elke verkoper die in België is gevestigd dient ingeschreven te zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Geen ondernemingsnummer betekent dus onbetrouwbaar. Is de verkoper in het buitenland gevestigd, dan kunt u het handelsregister van het betreffende land raadplegen.
  • Door wie en wanneer werd de domeinnaam van de website geregistreerd? Dit kunt u vinden op speciale website zoals whois en dns.be. Controleer of het adres dat u vindt echt bestaat. Zo niet, wees dan op uw hoede. 
  • Hoe kunt u betalen? Frauduleuze websites maken vaak gebruik van systemen waarbij anoniem te werk gegaan wordt zoals Western Union of MoneyGram. Deze zijn niet veilig voor betalingen waarbij de personen elkaar niet kennen. 
  • Let bij de betaling op dat deze verloopt via een beveiligde pagina. Dit kunt u zien aan de url die begint met https:// in plaats van de gewone http://. Vaak verschijnt er ook onderaan het scherm of bovenaan in de url-balk een slotje. Zo bent u zeker van een veilige verbinding. Opgelet: dit toont enkel dat uw betaling beveiligd verloopt. Dit zegt niets over de betrouwbaarheid van de verkoper zelf.
  • ‘Google’ de website in combinatie met woorden zoals ‘bedrog’ of ‘scam’. Gaat het inderdaad om een frauduleuze website, dan komt u vaak terecht op discussiefora waarop anderen hun ervaringen delen.
  • Verkoopt de webshop merkproducten aan een heel lage prijs? Controleer dan op de website van het merk zelf of de webshop wel een officiële verdeler is. Zo vermijdt u dat u een namaakproduct krijgt. 
  • Ook enkele duidelijke fouten kunnen de alarmbel doen rinkelen. Denk aan schrijffouten, slechte vertalingen, gekopieerde logo’s van betaalsystemen en merken… 

Doe aangifte

Bent u toch het slachtoffer geworden van een frauduleuze webshop? Doe dan aangifte bij de politie. 

Worden uw bankkaartgegevens misbruikt, bel dan onmiddellijk uw bank en Card Stop op het nummer 070 344 344. 

Onbetrouwbare websites kunt u steeds melden op Meldpunt België.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.