Ongeveer 7 op de 10 jongeren doen vakantiewerk. Meer dan de helft verdient zelfs wat bij tijdens het jaar. Dat blijkt uit het studentenonderzoek van Randstad (2017).
Dat werken loont, wordt zo ook voor jongeren duidelijk. Met een gemiddeld inkomen van 2.030 euro per student per jaar, biedt het heel wat kansen. Niet alleen om uit te geven, maar ook om te sparen. En dat hebben ook de jongeren zelf goed begrepen. Maar liefst 72% van de jongeren zet een deel van zijn loon opzij. Hoewel het grootste deel van het verdiende geld nog wordt uitgeven, is het toch enorm belangrijk dat er al aan sparen wordt gedacht. Goed begonnen, is half gewonnen, toch?
Zorgt een studentenjob voor beter spaargedrag? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Financieel gedrag wordt door verschillende omgevingsfactoren beïnvloed. De thuisomgeving speelt daarin een niet te onderschatten rol. Gesprekken, open discussies rond geldzaken en het gedrag van de ouders helpen jongeren op weg naar financiële zelfstandigheid. En het is net in dat zelfstandig worden dat een studentenjob een grote rol kan spelen. Het geeft de jongere verantwoordelijkheid over een bepaald budget. Een eigen inkomen is leuk, maar houdt ook de nodige administratie en risico’s in. Vakantiewerk is de uitgelezen kans om dit als ouder duidelijk te maken en stap voor stap te begeleiden.
Met die financiële opvoeding hoeft u trouwens niet te wachten tot uw kind 16 is en kan beginnen werken. Ook met het geven van zakgeld werkt u al aan financiële bewustwording.
Kinderen en jongeren die het advies krijgen een deel van hun zakgeld of loon te sparen, sparen ook als jongvolwassenen frequenter*. En zij die vanaf het begin de raad krijgen goed na te denken over aankopen, gaan ook als jongvolwassene bewuster om met uitgaven. Een kind spaart zeer concreet voor een praktisch doel vb. voor een set playmobil, een dagje Efteling, een nieuwe fiets. Bij een jongvolwassene hangt sparen al meer samen met een financiële buffer. Klein starten, kan dus later positieve gevolgen hebben wanneer het sparen grotere vormen aanneemt.
Vakantiewerk starten nog voor de leeftijd van 18 jaar is de uitgelezen kans om de financiële opvoeding uit te breiden. Spaargedrag, bewust omgaan met aankopen, overzicht behouden over inkomsten en uitgaven, financiële administratie... Hoe beter jongeren voorbereid zijn op de arbeidsmarkt en bijhorende geldzaken, hoe sterker ze later in hun schoenen staan.