De spelregels van een spaarrekening

Sparen is meer dan geld in een spaarpot steken. Met de spaarrekening kiest u voor een veilige manier van sparen. 
  • 29 december 2017

De basisregels van sparen

Sparen via een spaarrekening of ‘spaarboekje’ is een veilige manier om uw geld opzij te zetten voor wanneer u het nodig heeft. 
Het geld op uw spaarrekening kunt u doorgaans op elk moment kosteloos opvragen. Bij sommige (niet-gereglementeerde) spaarrekeningen moet u echter een bepaalde tijd op voorhand een afname aanvragen. 

Spaarrekening of zichtrekening?

In tegenstelling tot een zichtrekening, kunt u met een spaarrekening enkel overschrijven naar de zichtrekening bij dezelfde bank. Het omgekeerde kan natuurlijk wel: geld overschrijven van een andere bank naar uw spaarrekening.

Het geld op uw spaarrekening is op elk moment beschikbaar. Als u geld wenst af te halen, schrijft u het gewoon over naar uw zichtrekening. 

De begrippen rond sparen

Bij een spaarrekening komt u vooral in aanraking met de termen ‘basisrente’ en ‘getrouwheidspremie’. Een korte toelichting over wat beide vergoedingen betekenen voor uw spaargeld: 

  • De basisrente: vraagt u dikwijls een bedrag van uw spaargeld op, dan is een spaarrekening met een hoge basisrente het meest interessant. Deze rente krijgt u immers op dagbasis, ongeacht hoe lang uw geld op de rekening blijft staan.
    De basisrente die u het afgelopen jaar verworven heeft, wordt uitbetaald op 1 januari.
  • De getrouwheidspremie: deze extra premie ontvangt u wanneer uw geld een volledig jaar op de rekening staat. Het bedrag van deze premie wordt voor 12 maanden vastgeklikt. Roept u uw geld regelmatig op, dan krijgt u waarschijnlijk niet het volledige premiebedrag. De getrouwheidspremie begint te lopen vanaf de dag van de storting.
    De getrouwheidspremie wordt altijd betaald op de eerste dag van het kwartaal dat volgt op de datum waarop u de premie verworven heeft. Concreet betekent dit op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Kan de rente wijzigen?

Banken kunnen de basisrenten en getrouwheidspremie op elk moment wijzigen. Als dit gebeurt bij Rabobank.be, dan brengen we u tijdig op de hoogte.

Wat met roerende voorheffing?

Afhankelijk van het bedrag op uw spaarrekening, betaalt u roerende voorheffing op uw spaargeld. U telt alle intresten op van alle rekeningen waarvan u rekeninghouder bent. Dit totaalbedrag van jaarlijkse rente is vrijgesteld van roerende voorheffing tot en met 980 euro per persoon. Op het deel boven de 980 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. U moet dit zelf aangeven in uw belastingaangifte.

Bent u getrouwd of wettelijk samenwonend en hebt u een gemeenschappelijke rekening? Dan bent u vrijgesteld tot en met 1.960 euro per gemeenschappelijke rekening.

Hebt u een gemeenschappelijke rekening met een persoon met wie u niet getrouwd bent of wettelijk samenwoont? Ook dan is de dubbele vrijstelling van toepassing.

Geld slim spreiden

Wilt u het beste halen uit uw spaargeld, dan doet u er goed aan om het te spreiden over een spaarrekening met een hoge basisrente (voor geld dat u geregeld aanspreekt) en een rekening met een hoge getrouwheidspremie (voor geld dat u langer dan 1 jaar kunt missen). Dat levert mogelijk het hoogste rendement op.

Wat zijn de risico’s van sparen?

Sparen houdt heel weinig risico in. Als een bank failliet zou gaan, dan beschermt de overheid de spaar- en termijndeposito’s tot 100.000 euro per persoon, per bank. Bovendien heeft de beurs geen enkele invloed op het spaargeld.

Ondanks die bescherming kan uw spaargeld toch dalen in waarde. Dat is het geval wanneer inflatie – stijging van de prijzen – hoger ligt dan de rente op uw spaarrekening.

Wanneer schrijf ik het best geld over?

Bij het overschrijven van geld is het vooral belangrijk om te weten wanneer er nog getrouwheidspremies lopen. U verwerft die premies namelijk enkel als uw geld 12 maanden onafgebroken op de rekening staat. Voor de basisrente maakt dit niet veel uit: die wordt altijd op dagbasis berekend en is nooit gekoppeld aan voorwaarden.

Goed om te weten: de getrouwheidspremie wordt iets sneller uitbetaald voor stortingen die op een rekening toekomen vlak voor het begin van een nieuw trimester, dan vlak na. Op grote bedragen kan dat soms enkele euro’s verschillen per jaar. 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

graag nog wat info over de %

G.V. 05 april 2018

Onze klantendienst zal hierover met u contact opnemen.

Rabobank.be 16 april 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.