Roerende voorheffing: belasting op uw spaargeld

Ook op spaarrekeningen betaalt u belasting. Hoeveel ‘roerende voorheffing’ u betaalt, hangt echter af van het type spaarrekening. 
  • 27 december 2017

Roerende voorheffing

Net zoals op de meeste andere vormen van kapitaal, bestaat een specifieke belasting op spaarrekeningen. De werking van de roerende voorheffing uitgelegd:

Welke spaarrekening biedt een belastingvrijstelling?

Of en hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt onder meer af van het type spaarrekening. 

Gereglementeerde rekening

Op de jaarlijkse rente boven 980 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van belasting. Die grens is er per persoon: voor gemeenschappelijke rekeningen bent u dus vrijgesteld tot 1.960 euro intresten. De bedragen gelden vanaf 1 januari 2018. 

Niet-gereglementeerde rekening

U betaalt 30% roerende voorheffing op alle intresten, vanaf de eerste euro. Twijfelt u tussen de twee soorten rekeningen, dan houdt u dus best rekening met dit minder gunstig fiscale effect.

Hoe betaalt u de belasting?

Roerende voorheffing is een zogeheten ‘bevrijdende taks’. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. U hoeft die intresten niet aan te geven op uw personenbelasting. 

Alleen als u het grensbedrag van 980 euro overschrijdt doordat u intresten van meerdere spaarrekeningen samentelt, moet u zelf aan de slag. U telt al uw intresten bij elkaar op, en vermindert die som met 980. Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om een intrest van 980 euro te bekomen – en al zeker tegen de huidige lage rentevoeten. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.
Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – ongeveer 1.960 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 320.000 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

Het bedrag van 960 werd in de laatste paragraaf niet geupdate nar 980 voor 2019...

M.W.A. 07 februari 2019

Wij danken u voor uw opmerkzaamheid. Deze paragraaf is inderdaad aan onze aandacht ontsnapt. Wij passen het artikel zo snel mogelijk aan.

Rabobank.be 11 februari 2019
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug

Shopping Basket Not Empty

Are you sure you want to logoff your session?