Roerende voorheffing: belasting op uw spaargeld

Ook op spaarrekeningen betaalt u belasting. Hoeveel ‘roerende voorheffing’ u betaalt, hangt echter af van het type spaarrekening. 
  • 27 december 2017

Roerende voorheffing

Net zoals op de meeste andere vormen van kapitaal, bestaat een specifieke belasting op spaarrekeningen. De werking van de roerende voorheffing uitgelegd:

Welke spaarrekening biedt een belastingvrijstelling?

Of en hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt onder meer af van het type spaarrekening. 

Gereglementeerde rekening

Op de jaarlijkse rente boven 960 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van belasting. Die grens is er per persoon: voor gemeenschappelijke rekeningen bent u dus vrijgesteld tot 1.920 euro intresten. De bedragen gelden vanaf 1 januari 2018. 

Niet-gereglementeerde rekening

U betaalt 30% roerende voorheffing op alle intresten, vanaf de eerste euro. Twijfelt u tussen de twee soorten rekeningen, dan houdt u dus best rekening met dit minder gunstig fiscale effect.

Hoe betaalt u de belasting?

Roerende voorheffing is een zogeheten ‘bevrijdende taks’. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. U hoeft die intresten niet aan te geven op uw personenbelasting. 

Alleen als u het grensbedrag van 960 euro overschrijdt doordat u intresten van meerdere spaarrekeningen samentelt, moet u zelf aan de slag. U telt al uw intresten bij elkaar op, en vermindert die som met 960. Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om een intrest van 960 euro te bekomen – en al zeker tegen de huidige lage rentevoeten. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.
Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – ongeveer 384.000 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 320.000 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug