Roerende voorheffing: belasting op uw spaargeld

Ook op spaarrekeningen betaalt u belasting. Hoeveel ‘roerende voorheffing’ u betaalt, hangt echter af van het type spaarrekening. 
  • 01 januari 2019

Roerende voorheffing

Net zoals op de meeste andere vormen van kapitaal, bestaat een specifieke belasting op spaarrekeningen. De werking van de roerende voorheffing uitgelegd:

 

Welke spaarrekening biedt een belastingvrijstelling?

Of en hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt onder meer af van het type spaarrekening. 

Gereglementeerde rekening

Voor inkomstenjaar 2018 geldt dat u 15% roerende voorheffing betaalt op de jaarlijkse rente boven 960 euro. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van belasting. Die grens is er per persoon: voor gezamenlijke rekeningen bent u voor 2018 dus vrijgesteld tot 1.920 euro intresten.

Voor het lopende inkomstenjaar 2019 werd de grens verhoogd naar 980 euro per persoon.

Niet-gereglementeerde rekening

U betaalt 30% roerende voorheffing op alle intresten, vanaf de eerste euro. Twijfelt u tussen de twee soorten rekeningen, dan houdt u dus best rekening met dit minder gunstig fiscale effect.

Moet ik dit invullen bij mijn belastingaangifte?

Roerende voorheffing is een zogeheten ‘bevrijdende taks’. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. U hoeft die intresten niet aan te geven op uw personenbelasting. 

Wanneer u alle intresten die u op gereglementeerde spaarrekeningen ontvangt bij uw financiële instelling(en) bij elkaar optelt en u overschrijdt het hierboven beschreven grensbedrag, moet u zelf aan de slag. U vermindert de totale som met het grensbedrag (960 euro per persoon voor inkomstenjaar 2018). Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.