Roerende voorheffing: belasting op uw spaargeld

Ook op spaarrekeningen betaalt u belasting. Hoeveel ‘roerende voorheffing’ u betaalt, hangt echter af van het type spaarrekening. 
  • 01 januari 2019

Roerende voorheffing

Net zoals op de meeste andere vormen van kapitaal, bestaat een specifieke belasting op spaarrekeningen. De werking van de roerende voorheffing uitgelegd:

Welke spaarrekening biedt een belastingvrijstelling?

Of en hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt onder meer af van het type spaarrekening. 

Gereglementeerde rekening

Voor inkomstenjaar 2018 geldt dat u 15% roerende voorheffing betaalt op de jaarlijkse rente boven 960 euro. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van belasting. Die grens is er per persoon: voor gezamenlijke rekeningen bent u voor 2018 dus vrijgesteld tot 1.920 euro intresten.

Voor het lopende inkomstenjaar 2019 werd de grens verhoogd naar 980 euro per persoon.

Niet-gereglementeerde rekening

U betaalt 30% roerende voorheffing op alle intresten, vanaf de eerste euro. Twijfelt u tussen de twee soorten rekeningen, dan houdt u dus best rekening met dit minder gunstig fiscale effect.

Moet ik dit invullen bij mijn belastingaangifte?

Roerende voorheffing is een zogeheten ‘bevrijdende taks’. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. U hoeft die intresten niet aan te geven op uw personenbelasting. 

Wanneer u alle intresten die u op gereglementeerde spaarrekeningen ontvangt bij uw financiële instelling(en) bij elkaar optelt en u overschrijdt het hierboven beschreven grensbedrag, moet u zelf aan de slag. U vermindert de totale som met het grensbedrag (960 euro per persoon voor inkomstenjaar 2018). Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om het huidige grensbedrag te bereiken. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.
Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – ongeveer 326.000 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 280.000 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

Het bedrag van 960 werd in de laatste paragraaf niet geupdate nar 980 voor 2019...

M.W.A. 07 februari 2019

Wij danken u voor uw opmerkzaamheid. Deze paragraaf is inderdaad aan onze aandacht ontsnapt. Wij passen het artikel zo snel mogelijk aan.

Rabobank.be 11 februari 2019
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.