Spaar-, zicht- of termijnrekening? De verschillen op een rijtje.

Wanneer kiest u voor een spaarrekening en wanneer voor een termijnrekening? Wat zijn de voordelen en de beperkingen van beide? En waar ligt het verschil met een gewone zichtrekening? We sommen het voor u op.
  • 31 mei 2018
Épargner en 2018

Zichtrekening: dagelijkse financiën

Wat is het?

Een zichtrekening of ‘lopende rekening’ dient voor uw dagelijkse verrichtingen. Het geld dat op uw rekening wordt gestort, is onmiddellijk beschikbaar. U kunt het direct afhalen of gebruiken om online of in een winkel te betalen, over te schrijven naar rekeningen van derden of naar een spaarrekening.

De voordelen

Uw geld staat continu te uwer beschikking en is onmiddellijk aanspreekbaar.

De beperkingen

De rente op een zichtrekening is doorgaans beperkt, gezien de flexibiliteit van de rekening en het groot aantal transacties dat er meestal op een zichtrekening gebeurt.

Aan een zichtrekening kunnen kosten verbonden zijn, zowel voor het openen als voor het gebruik ervan. De kosten en mogelijkheden van verschillende zichtrekeningen kunnen sterk variëren. Laat u goed informeren voor u een rekening opent.

Spaarrekening: een buffer opbouwen

Wat is het?

Op een spaarrekening kunt u op elk moment geld storten of weer overschrijven naar uw zichtrekening. In ruil voor het geld op uw spaarrekening, krijgt u van de bank een vergoeding: de basisrente die berekend wordt op jaarbasis, en een getrouwheidspremie. Deze laatste wordt verworven op het bedrag dat gedurende twaalf opeenvolgende kalendermaanden op uw rekening staat.

De voordelen

Door geld op een spaarrekening te zetten, ontvangt u voor het gespaarde bedrag doorgaans een hogere rente dan voor uw zichtrekening. Daarnaast komt u minder snel in de verleiding om het geld te gebruiken voor uw dagelijkse financiën en kunt u bouwen aan een financiële buffer.
Sparen op een spaarrekening is fiscaal voordelig. Op de eerste schijf van 990 euro rente per jaar betaalt u geen roerende voorheffing. Dat bedrag is per persoon. Op het bedrag boven 990 euro wordt automatisch 15% roerende voorheffing afgehouden. Bedraagt de totale jaarlijkse rente op alle spaarrekeningen die u aanhoudt meer dan 990 euro, dan moet u dit ingeven in uw belastingaangifte.

De beperkingen

In tegenstelling tot een zichtrekening, kunt u niet rechtstreeks geld van uw spaarrekening naar derden overschrijven. U kunt wel geld overschrijven naar een eigen zicht- of spaarrekening binnen dezelfde bank. Geld storten op uw spaarrekening kan wel op elk moment, vanuit elke bank.
De rente en premie liggen niet vast en kunnen aangepast worden afhankelijk van de economische situatie.

Termijnrekening: denken aan later

Wat is het?

Een termijnrekening heeft een vaste looptijd. Doorgaans kunt u de looptijd hiervan zelf kiezen en spaart u dus op korte, middellange of lange termijn.

De voordelen

In tijden van hoge rente hebt u de zekerheid om van die rente te kunnen genieten gedurende de volledige looptijd. De rente wordt immers bepaald bij aanvang en blijft voor de hele periode gegarandeerd.
Doordat het geld niet opvraagbaar is, spaart u in alle rust en komt u niet in de verleiding om het geld alsnog uit te geven.

De beperkingen

Tijdens de looptijd is het geld niet opvraagbaar. U moet dus zeker zijn dat u het geld de volledige periode kunt missen.
U betaalt 30% roerende voorheffing op de volledige renteopbrengst. Indien u de rekening voor het einde van de termijn afsluit, worden er kosten in rekening gebracht.

De juiste rekening kiezen

Laat u goed informeren en kies de rekening die het best bij uw noden en behoeften past of kies voor een combinatie van de verschillende mogelijkheden.

 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

Wanneer komt er een eind aan de huidige interest-crisis? Sparen brengt zowiezo niks op!

H.M.W.R.P. 04 juli 2018

Hartelijk dank voor uw reactie. Volgens het recentste communiqué van de ECB valt er geen algemene rentestijging te verwachten vóór de zomer van 2019.
Op 1 juni 2018 heeft Rabobank.be de getrouwheidspremie verhoogd met
0.05 % op alle particuliere spaarrekeningen.

Rabobank.be 05 juli 2018

Komt er geen app voor Rabo. Belgie ?

C.J. 30 oktober 2018

Wij zijn er ons van bewust dat de behoefte aan online en mobiel bankieren in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Hoewel wij in het verleden een app hadden, beantwoordde deze niet meer aan de actuele vereisten van een performante mobiele applicatie en bood ze onvoldoende basis om op verder te bouwen. Bijgevolg hebben we deze tot onze spijt offline moeten halen.

Op dit moment kunnen we u jammer genoeg nog geen exacte datum geven voor de (her)lancering van een (nieuwe) app. Redenen daarvoor zijn:
- Nieuwe wetgeving verplicht ons om momenteel te focussen op de
aanpassing van onze website (in lijn met die nieuwe regelgeving).
- De ontwikkeling van een nieuwe app hangt nauw samen met de
ontwikkeling van een geheel nieuwe mobiele strategie.
- Deze mobiele strategie komt er in samenwerking met de andere landen
waarin Rabobank als online spaarbank actief is.

Rabobank.be 31 oktober 2018

Zeer tevreden van de Rabo bank.
Tevreden klant.

N.I.C.O.L. 30 oktober 2018

Ik heb geen boodschap meer aan de mails van Rabobank, sinds jullie geen fondsen meer aanbieden. Spijtig !

M.I. 30 oktober 2018

Beste, U komt altijd met een mooie uitleg maar nooit met een betere prestatie voor mijn spaarcenten.
U legt altijd maar uit hoe goed en hoe veilig het bij u is., maar bij u zit de prestatie even laag dan bij alle anderen banken. Zijn dat nu toch allemaal banken die op fait aan sturen zeker!!!

W.B. 30 oktober 2018
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.