Sparen als grootouder, peter, meter… kan dat?

Ook als grootouder, meter of peter wilt u graag sparen om wie dicht bij u staat te kunnen helpen. Zo spaart u slim voor uw kleinkind, neefje, nichtje…  
  • 01 januari 2019
Comment sont déterminés les taux d’intérêt précisément?

Sparen zoals u wilt

Wilt u sparen voor iemand die u nauw aan het hart ligt? Dan geeft de spaarrekening met derdenbeding u de vrijheid om in alle veiligheid te sparen, zoveel en zolang u wilt. De enige voorwaarde is dat op de vervaldag de begunstigde minstens 18 jaar is. Gedurende de volledige looptijd blijft de rekening op uw naam staan.

De spaarrekening met derdenbeding kan door elke meerderjarige particulier – met officiële woonplaats in België - geopend worden. 
Ook handig: de rekening kan gekoppeld worden aan een gezamenlijke spaarrekening. Zo kunnen grootouders bijvoorbeeld samen sparen voor hun kleinkind.

De voordelen

  • Veiligheid: met een spaarrekening met derdenbeding bent u zeker van een veilige vorm van sparen. 
  • Flexibiliteit: u bepaalt zelf de begunstigde, het bedrag en de einddatum van de rekening. U kiest ook zelf of u werkt met eenmalige of periodieke stortingen. Bij Rabobank.be kunt u zelfs zowel de begunstigde, het bedrag als de looptijd wijzigen tot 4 weken voor de vervaldag. 
  • Vrijstelling van roerende voorheffing: net als bij andere spaarrekeningen is de rente van een kinderspaarrekening vrijgesteld van roerende voorheffing tot en met 980 euro per persoon in 2019. Overschrijdt uw totale rente (deze rente én die uit andere rekeningen op uw naam) dit bedrag, dan betaalt u op het deel boven de 980 euro 15% roerende voorheffing.

Aandachtspunten

  • De intresten dient u als rekeninghouder samen te tellen met de intresten van andere rekeningen op uw naam. Spaart u via een gezamenlijke rekening, dan kunt u de intresten van deze rekening bij belastingaangifte gelijk verdelen over beide rekeninghouders.
  • Op de eindvervaldag wordt de rekening afgesloten en intrest berekend. De intresten worden net als de eventueel verschuldigde roerende voorheffing overgedragen aan de begunstigde.

Wat bij overlijden?

De rekening staat op uw naam. Indien u overlijdt voor de vervaldag, dan wordt het gespaarde kapitaal overgedragen naar een rekening op naam van de begunstigde. Hij of zij moet de schenking dan eerst aanvaarden.

Tips

Sparen voor uw mete- of petekind, kleinkind of iemand anders die u dierbaar is, doet u meestal voor een langere periode. Hou dus ook de kredietwaardigheid van de bank in de gaten, zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Daarnaast kunt u ook overwegen een spaarrekening te openen met een hogere getrouwheidspremie. Deze rekeningen hebben doorgaans ook een hogere totale rente. 
 

Wilt u voor iemand anders sparen?

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.