Fiscaliteit in 2019

Naar goede gewoonte brengt een nieuw jaar veranderingen met zich mee op het vlak van fiscaliteit.
  • 27 december 2018
Épargner en 2019

Wat verandert voor uw spaarrekening in 2019?

De geïndexeerde bedragen van toepassing voor 2019 zullen hier worden vermeld na de officiële bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Sparen in 2018

Gereglementeerde rekening of niet?

Hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt in eerste instantie af van het type spaarrekening.

  • Gereglementeerde rekening
    Op de jaarlijkse rente boven 960 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van de taks. Die grens is er per persoon: voor gemeenschappelijke rekeningen bent u dus vrijgesteld tot 1.920 euro intresten. Die bedragen gelden vanaf 1 januari 2018. Daarvoor was de vrijstelling 1.880 euro per persoon.

  • Niet-gereglementeerde rekening
    U betaalt 30% op alle intresten, dus al vanaf de eerste euro. Die minder gunstige fiscaliteit houdt u best in het achterhoofd als u twijfelt tussen de twee soorten spaarrekeningen.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Roerende voorheffing is een zogeheten bevrijdende taks. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. In dat geval hoeft u die intresten ook niet aan te geven op uw personenbelasting.

Alleen als u het grensbedrag van 960 euro overschrijdt doordat u intresten van meerdere spaarrekeningen samentelt, moet u zelf aan de slag. U telt al uw intresten bij elkaar op, en vermindert die som met 960 (het plafond van de vrijstelling). Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief, in vak VII.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om een intrest van 960 euro te bekomen – en al zeker tegen de huidige lage rentevoeten. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.

Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – 320.000 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 274.286 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug