Fiscaliteit in 2019

Naar goede gewoonte brengt een nieuw jaar veranderingen met zich mee op het vlak van fiscaliteit.
  • 25 januari 2019
Épargner en 2019

Sparen in 2019

Gereglementeerde rekening of niet?

Hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt in eerste instantie af van het type spaarrekening.

  • Gereglementeerde rekening
    Op de jaarlijkse rente boven 980 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van de taks. Die grens is er per persoon: voor gezamenlijke rekeningen bent u dus vrijgesteld tot 1.960 euro intresten. Die bedragen gelden vanaf 1 januari 2019. Daarvoor was de vrijstelling 960 euro per persoon.

  • Niet-gereglementeerde rekening
    U betaalt 30% op alle intresten, dus al vanaf de eerste euro. Die minder gunstige fiscaliteit houdt u best in het achterhoofd als u twijfelt tussen de twee soorten spaarrekeningen.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Roerende voorheffing is een zogeheten bevrijdende taks. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. In dat geval hoeft u die intresten ook niet aan te geven op uw personenbelasting.

Alleen als u het grensbedrag van 980 euro overschrijdt doordat u intresten van meerdere spaarrekeningen samentelt, moet u zelf aan de slag. U telt al uw intresten bij elkaar op, en vermindert die som met 980 (het plafond van de vrijstelling). Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief, in vak VII.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om een intrest van 980 euro te bekomen – en al zeker tegen de huidige lage rentevoeten. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.

Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – meer dan 326.000 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 280.000 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Reacties

This is great article!

A.A. 21 februari 2019
Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.