Fiscaliteit in 2018

Naar goede gewoonte brengt een nieuw jaar veranderingen met zich mee op het vlak van fiscaliteit.
  • 01 januari 2018
Épargner en 2018

Wat verandert voor uw spaarrekening in 2018?

Gereglementeerde rekening of niet?

Hoeveel roerende voorheffing u precies betaalt, hangt in eerste instantie af van het type spaarrekening.

  • Gereglementeerde rekening
    Op de jaarlijkse rente boven 960 euro betaalt u 15% roerende voorheffing. Blijft u onder die grens, dan bent u vrijgesteld van de taks. Die grens is er per persoon: voor gemeenschappelijke rekeningen bent u dus vrijgesteld tot 1.920 euro intresten. Die bedragen gelden vanaf 1 januari 2018. Daarvoor was de vrijstelling 1.880 euro per persoon.

  • Niet-gereglementeerde rekening
    U betaalt 30% op alle intresten, dus al vanaf de eerste euro. Die minder gunstige fiscaliteit houdt u best in het achterhoofd als u twijfelt tussen de twee soorten spaarrekeningen.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Roerende voorheffing is een zogeheten bevrijdende taks. Dat betekent dat uw bank – of de organisatie die intresten uitbetaalt – het bedrag op voorhand inhoudt en doorstort naar de overheid. In dat geval hoeft u die intresten ook niet aan te geven op uw personenbelasting.

Alleen als u het grensbedrag van 960 euro overschrijdt doordat u intresten van meerdere spaarrekeningen samentelt, moet u zelf aan de slag. U telt al uw intresten bij elkaar op, en vermindert die som met 960 (het plafond van de vrijstelling). Het verschil geeft u aan op uw belastingbrief, in vak VII.

Wat betekent dat voor u?

U moet al stevig wat sparen om een intrest van 960 euro te bekomen – en al zeker tegen de huidige lage rentevoeten. Dat maakt de spaarrekening erg fiscaalvriendelijk.

Praktisch betekent dit dat u – aan het huidige rentetarief en gedurende een volledig jaar – ongeveer 384.000 euro op de basisspaarrekening kunt plaatsen, of tot 320.000 euro op de getrouwheidsspaarrekening.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug