Kan ik een spaarrekening openen voor mijn kind?

Uw kind een gezonde financiële start geven door zelf alvast te sparen: het kan met de kinderrekening. We zetten de aandachtspunten voor u op een rijtje, zodat u het beste haalt uit uw spaargeld. 
  • 01 januari 2019

De kinderrekening

Als u wilt sparen voor uw zoon of dochter, kan dit door een aparte spaarrekening te openen, specifiek bestemd voor dit doel. 
Met de kinderrekening opent u als ouder of wettelijke voogd – met officiële woonplaats in België – een spaarrekening die tot uw kind 18 jaar wordt volledig door u wordt beheerd. Na de 18de verjaardag wordt de volledige controle overgedragen naar het kind. 

De voordelen

  • Veiligheid: met een kinderrekening bent u zeker van een veilige vorm van sparen. 
  • Vrijstelling van roerende voorheffing: net als bij andere spaarrekeningen is de rente van een kinderspaarrekening vrijgesteld van roerende voorheffing tot en met 980 euro per persoon in 2019. Overschrijdt uw totale interest (deze intrest én intresten uit andere rekeningen op uw naam) dit bedrag, dan betaalt u op het deel boven de 980 euro 15% roerende voorheffing.

Aandachtspunten

  • Bekijk de kenmerken van de kinderrekening. Sommige banken blokkeren het geld tot de 18de verjaardag van het kind. Andere banken laten u toe de rekening te beheren, voor zoverre transacties gebeuren in het belang van het kind. Zo kunt u bijvoorbeeld uitgaven voor de studies van uw kind perfect verdedigen. Het geld kan niet gebruikt worden voor doeleinden die los staan van het kind. 
  • Gespaard geld op naam van het kind wordt door de wet gezien als een gift. Dit heeft als gevolg dat u na de 18de verjaardag van uw kind, geen beroep meer kan doen op het geld, zelfs niet met een gegronde reden. Vanaf dan valt het kapitaal volledig onder de controle en eigendom van het kind. Wenst u pas te schenken wanneer u dat wilt, dan kiest u best voor een spaarrekening met derdenbeding. 
  • De intresten verworden op een kinderrekening worden beschouwd als ‘gezinsinkomen’. Bij de belastingaangifte kunnen beide ouders of voogden de rentes van de rekening gelijk verdelen. 

Wat bij overlijden?

De kinderrekening staat vanaf de opening op naam van uw kind. Overlijdt u voor de vervaldag, dan valt het kapitaal dus niet onder uw nalatenschap. Uw kind hoeft geen successierechten te betalen. 

Tips

Sparen voor uw kind doet u meestal voor een langere periode. Hou dus ook de kredietwaardigheid van de bank in de gaten, zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Daarnaast kunt u ook overwegen een spaarrekening te openen met een hogere getrouwheidspremie. Deze rekeningen hebben doorgaans ook een hogere totale rente. 
 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.