Kunt u op eender welk moment aan uw spaargeld?

Uw spaargeld is uw appeltje voor de dorst. Door bewust te sparen kunt u eerder op pensioen, dezelfde levensstandaard aanhouden nadat u stopt met werken of onverwachte situaties of aankopen opvangen. Maar kunt u op eender welk moment aan uw spaargeld, zonder daarbij geld te verliezen?
  • 19 september 2018

Zichtrekening versus spaar- en termijnrekening

Uw loon laten storten, boodschappen doen, facturen betalen: die verrichtingen verlopen allemaal via een zichtrekening. Het geld dat daarop staat is op élk moment beschikbaar. Handig. Maar die flexibiliteit heeft ook een keerzijde. Uw online zichtrekening biedt namelijk geen rente. 

Geld dat u niet meteen nodig hebt, parkeert u dus maar best op een rekening die een rendement garandeert, zoals een spaarrekening en/of een termijnrekening.

Gereglementeerde spaarrekening: hou uw geld beschikbaar

Een financiële buffer opbouwen zonder dat u uw geld vastzet? Kies dan voor een gereglementeerde spaarrekening. Daarop kunt u wanneer u maar wilt spaargeld storten, maar ook terug ‘afhalen’. Plant u een grote aankoop? Hebt u onverwacht extra geld nodig? Dan kunt u het gewenste bedrag gewoon overschrijven naar uw zichtrekening om de betaling uit te voeren. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Voor het geld op uw gereglementeerde spaarrekening ontvangt u in tegenstelling tot bij een zichtrekening wel rente. Enerzijds ontvangt u basisrente op dagbasis, anderzijds kunt u rekenen op een getrouwheidspremie voor het geld dat een jaar lang op uw rekening blijft staan. Of u best kiest voor een rekening met een hoge getrouwheidspremie of een hoge basisrente, hangt dus af van hoe vaak u beroep denkt te doen op uw spaargeld. De basisrente ontvangt u sowieso voor elke dag dat het bedrag op uw gereglementeerde spaarrekening stond. U verliest de getrouwheidspremie op bedragen die minder dan 12 maanden op uw rekening stonden. Details hierover vindt u hier.

Tip

Door een spaarrekening te nemen bij een andere bank dan diegene die uw dagelijkse verrichtingen doet, creëert u een afstand en spaart u makkelijker. Schrijft u een bedrag van uw Rabobank.be-zichtrekening over naar een zichtrekening bij een andere bank? Hou er dan rekening mee dat daar minstens één werkdag overheen gaat.
 
Met een spaarrekening laat u uw geld groeien én blijft uw kapitaal beschikbaar, op elk moment, wanneer u het nodig hebt.

Termijnrekening: denken aan later

Kunt u uw geld gedurende een langere termijn missen? Dan is een termijnrekening dé oplossing voor u. Door de vaste looptijd - die u zelf bepaalt - biedt een termijnrekening een hogere rente die bovendien gegarandeerd blijft tijdens de volledige duur. 

Hou er wel rekening mee dat uw geld gedurende de volledige looptijd niet beschikbaar is. U kunt dus onmogelijk in de verleiding komen om toch aan uw spaargeld te raken voor een aankoop. Een boost voor uw spaarrekening dus! Maar wat als u uw geld toch onverwacht eerder nodig hebt dan de officiële vervaldatum? Geen nood: dat kan, mits betaling van een verbrekingsvergoeding. 

Alle voordelen én beperkingen van een spaarrekening en termijnrekening nog eens systematisch op een rijtje? U ontdekt ze hier.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.