Voor wie kan ik een spaarrekening openen?

Kan iedereen een spaarrekening openen? En met welke regels moeten we hierbij rekening houden?  
  • 27 december 2017

Officiële regelgeving

De wet stelt dat een spaarrekening geopend kan worden door meerderjarige particulieren met een officiële en fiscale woonplaats in België of door zelfstandigen zonder rechtspersoonlijkheid. Ook vennootschappen kunnen een spaarrekening openen, al bestaan er voor hen andere types van spaarrekeningen dan voor particuliere spaarders.

Sparen voor uw kind

U kunt als ouder of wettelijke voogd een aparte spaarrekening openen voor uw kind. Al van bij het openen staat de speciale ‘kinderrekening’ op zijn of haar naam. Tot uw kind 18 jaar wordt, beheert u de rekening. Daarna wordt de volledige controle overgedragen.

Meer info over sparen voor uw kind leest u hier. 

Sparen als meter, peter, grootouder…

Wilt u sparen voor iemand die u dierbaar is, dan kunt u kiezen voor een ‘spaarrekening met derdenbeding’. U spaart zo voor een ‘derde’ persoon via een rekening die op uw naam staat – een belangrijk verschil met de kinderrekening. U kiest zelf hoeveel en hoe lang u spaart. De enige voorwaarde is dat de begunstigde op de vervaldag minstens 18 jaar is. 

Dit soort rekening kan door elke meerderjarige particulier met officiële woonplaats in België geopend worden. De rekening kan ook gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke spaarrekening. Zo kunt u als grootouders samen sparen voor uw kleinkind. 

Meer weten? Lees hier meer over sparen voor iemand die u nauw aan het hart ligt.  
 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.