Waarom plaatst de bank uw spaargeld op korte én lange termijn?

Uw spaargeld als appeltje voor de dorst, als buffer waar u beroep op kan doen wanneer het nodig is. Maar ondertussen zet de bank het spaargeld in voor verschillende doeleinden. Hoe maken ze deze keuze en hoe merkt u dat aan uw portefeuille? 
  • 25 december 2017
Waarom plaatst de bank uw spaargeld op korte én lange termijn?

Spaargeld als geleend kapitaal

Als u spaargeld op een spaarrekening zet, ontvangt u daarop een bepaalde rente. Die rente is een vergoeding voor het ‘lenen’ van uw spaargeld aan de bank. Via spaarrekeningen halen banken immers geld op van mensen die een bepaald kapitaal tijdelijk niet nodig hebben. 

Banken investeren

Het geld dat de bank op deze manier via spaarboekjes verzamelt, zet ze voornamelijk om in kredieten. Denk daarbij aan onder meer kaskredieten, ondernemerskredieten, hypotheken of autoleningen. Ook hier zijn uiteenlopende doelen, looptijden en bedragen van toepassing.

Voor de bank is dat een grote uitdaging. De bank leent op dat moment immers spaargeld uit, terwijl spaarders aan de andere kant wel verwachten dat ze op elk moment hun spaargeld weer op kunnen vragen. Dat is immers één van de basisprincipes van een spaarrekening. 

De gevolgen van korte en lange termijn

Dat heeft enkele gevolgen, zowel voor u als voor de bank. De bank moet er immers voor zorgen dat wanneer u uw spaargeld opvraagt, het ook daadwerkelijk meteen beschikbaar is en uw geld enkel kan inzetten op korte termijn. Dit heeft als gevolg dat uw bank u maar een lage rente kan aanbieden.

Het spaarrendement zou hoger zijn mocht een bank al het spaargeld uitlenen op lange termijn – wat het geval is wanneer u kiest voor een termijnrekening. Maar in dat geval is de bank niet in staat om het spaargeld beschikbaar te stellen wanneer u dat op korte termijn opvraagt, u gaat dan expliciet akkoord met een langere ‘leentermijn’. En als het spaargeld enkel op heel korte termijn werd geplaatst zodat het altijd volledig beschikbaar was, dan zou het rendement nóg veel lager zijn en veel sterker onderhevig aan renteschommelingen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.