Gluren bij de buren: een kostelijke zaak

We willen het financieel goed hebben en goed doen. Daarvoor kijken we vooral naar onze vrienden en buren. Staan we minstens even ver als hen? Of doen we het zelfs net iets beter? Laat uw spaargeld niet de dupe worden van uw vergelijkingsdrang. 
  • 19 oktober 2018
Gluren bij de buren: een kostelijke zaak
 
 
Mensen kijken continu om zich heen om zichzelf te vergelijken met anderen. De vraag is alleen hoe u daarmee omgaat.

Kijken, vergelijken en twijfelen

Uw buurman heeft een sportwagen gekocht. Fier rijdt hij met zijn nagelnieuwe aanwinst door uw straat. Op Facebook merkt u dat een bevriend koppel een roadtrip naar de westkust van de Verenigde Staten geboekt heeft. En uw neef vertelde gisteren nog over zijn nieuwe smartwatch… Het doet iets met u:
u begint te twijfelen of u op financieel vlak wel goed bezig bent. Misschien bent u wel een beetje jaloers of stapt u binnen enkele dagen naar de autodealer, het reisbureau of de Apple-store. Dom? Nee hoor, mensen kijken continu om zich heen om zichzelf te vergelijken met anderen. De vraag is alleen hoe u daarmee omgaat.

Keeping up with the Joneses

Gedragswetenschapper Sarah Newcomb benadrukt dat we onze eigen situatie continu vergelijken met die van anderen, en dat is normaal. Het is een menselijke eigenschap waarmee we om moeten leren gaan. Onbewust willen we het immers minstens even goed doen als onze vrienden en buren, mensen waarvan we denken dat ze zich ongeveer op hetzelfde niveau als wij bevinden. ‘Keeping up with the Joneses’ wordt dit in het Engels genoemd. Het gevaar schuilt echter in de impact van die vergelijking. Uit onderzoek van Newcomb blijkt dat het resultaat van de vergelijking in belangrijke mate ons geluksgevoel bepaalt. En hoe vaker u vergelijkt, hoe groter de negatieve invloed…

Het gevaar van sociale media

De alomtegenwoordigheid van sociale media maakt dat we onszelf overal en met iedereen kunnen vergelijken. Aangezien deze kanalen vol staan met positieve berichten, reisfoto’s, influencers met de laatste trends en producten… wordt het gevoel achter te lopen steeds meer in de hand gewerkt. Maar dat gevoel hoeft helemaal niet te kloppen: u ziet immers enkel hun uitgaven, niet het bedrag dat op hun spaarrekening staat. Cijfers tonen aan dat Belgen zelfs gemiddeld minder sparen en steeds meer lenen voor de aankoop van hun huis. De schone schijn hoeft dus niet aan te sluiten bij de realiteit. 

Wees realistisch

Relativeren was nog nooit zo belangrijk. Vergelijken doen we automatisch, maar hoe we vervolgens reageren, hebben we wél in de hand. Zomaar dure spullen kopen omdat uw vrienden dat ook doen, is nooit een goed idee. Wist u trouwens dat een Amerikaanse studie van 2016 aantoont dat de buren van loterijwinnaars een groter risico lopen op financiële problemen dan anderen, precies door onterecht kopieergedrag? Hou dus steeds uw eigen financiële situatie in gedachten, en laat u niet leiden door een plots gevoel van afgunst of het idee dat u anders achterloopt op uw omgeving. 

90%
- of toch bijna - van de millennials geeft toe dat sociale media hen ertoe aanzet om hun eigen financiële situatie te vergelijken met die van anderen. 
60%
van de millennials krijgt door berichten op sociale media het gevoel dat ze iets missen.
Uzelf vergelijken met iemand die financieel een stuk hoger scoort, kan een stimulans zijn om er zelf ook op vooruit te willen gaan.

Overigens kan vergelijken ook een positieve impact hebben. Als u zichzelf vergelijkt met iemand die financieel een stuk hoger scoort en zich duidelijk in een betere situatie bevindt dan uzelf, dan kan u dit zien als een stimulans om er zelf ook op vooruit te willen gaan. Op die manier haalt u een extra motivatie uit het gedrag van anderen en wordt het een inspiratiebron.

Bouw zelfcontrole in

Betrapt u er zich soms op uzelf te vergelijken met anderen op sociale media? Of hebt u al eens een aankoop gedaan die niet helemaal nodig was, maar die beïnvloed werd door uw vrienden? 

De verleiding om mee te gaan met uw omgeving kan soms onweerstaanbaar zijn en heeft bijgevolg een negatieve invloed op uw spaargedrag. 

Door uw spaarrekening onder te brengen bij een spaarbank en zo uw spaargeld te scheiden van uw zichtrekening voor dagelijkse uitgaven, zorgt u dat er een afstand ontstaat tussen beide rekeningen. Zo komt u minder snel in de verleiding om uw spaargeld op te vragen en blijft uw spaarpotje onaangeroerd. Ideaal om uzelf een comfortabel gevoel te blijven bezorgen, ook op lange termijn. 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.