Sparen voor later:
verleidingen weerstaan

Ligt de verleiding om geld uit te geven op de loer? Laat uw emoties uw toekomst niet bepalen en haal uw voordeel uit een bewust spaarplan.  
  • 09 juli 2018
Sparen voor later: verleidingen weerstaan

De uitdaging van de toekomst

Gedragseconoom Richard Thaler bevestigde al dat ‘Sparen voor later’ rationeel moeilijk is. We kunnen ons niet voorstellen wanneer ‘later’ precies begint en hoeveel we dan zullen nodig hebben.

Dan Ariely en Jeff Kreisler wijten in hun boek ‘Geld en gedrag’ de moeilijkheid van sparen voor later ook aan de emoties waarmee we geconfronteerd worden. Als mens hebben we een fundamenteel probleem met uitgestelde bevrediging en lijden we aan een gebrek aan zelfbeheersing. We worden in het heden overspoeld door emoties verbonden aan geld. Emoties die we niet voelen wanneer we aan de toekomst denken waardoor elke beslissing daarrond minder urgent en minder belangrijk lijkt. Rationeel weten we beter, maar onze emoties sturen onze beslissingen in een andere richting.

Daarnaast is de toekomst per definitie onzeker wat nadenken erover nog moeilijker maakt. Het gaat over middelen, wensen en behoeftes van later. We moeten onze huidige financiële situatie correct kunnen inschatten én afstemmen op al deze onzekerheden. Dat is een hele uitdaging, want in elk aspect liggen denkfouten op de loer die ons spaargedrag beïnvloeden.

 
We kunnen ons niet voorstellen wanneer ‘later’ precies begint en hoeveel we dan zullen nodig hebben.
 
We hebben een spaarstrategie nodig, met het besef dat onze emoties ons van het plan willen laten afwijken.

De verleiding weerstaan

Waarom laten we emoties ons financieel gedrag sturen, terwijl we rationeel beter weten? Volgens Dan Ariely en Jeff Kreisler laten we ons te snel verleiden: door het onvermogen om bevrediging uit te stellen en door ons te grote zelfvertrouwen. We blijven in ons hoofd de ‘perfecte mensen’ in de toekomst, maar die handtas of dat concertticket kunnen nú gekocht worden. Dus geven we nu toe, want onze toekomstige zelf zal veel meer mogelijkheden hebben om te sparen. Denken we.

De verleiding weerstaan en sparen vraagt dus een hoge dosis wilskracht, maar dat is niet genoeg. We hebben een spaarstrategie nodig, met het besef dat onze emoties ons van het plan willen laten afwijken. Dit besef kan ervoor zorgen dat u bewuster omspringt met uw geld en minder snel toegeeft aan verleiding. 

In stappen naar een spaarplan

Meer inzicht en een bewuste aanpak kunnen uw spaarplan dus ten goede komen. Dan Ariely en Jeff Kreisler geven nog enkele handvaten mee die sparen kunnen stimuleren. 
Als de toekomst te vaag is om voor te sparen, kan het helpen om het spaarplan zo concreet mogelijk te maken. Door een echte verbinding te creëren met de toekomst, stijgt onze emotionele binding en is de kans kleiner dat we aan verleiding toegeven. Onderzoeker Hal Hershfield stelde voor om met eenvoudige methoden een levendigere, specifiekere versie van onze toekomstige ik samen te stellen. Dit kan door een brief te schrijven aan uzelf, of na te denken over uw specifieke behoeftes en wensen, bronnen van vreugde en spijt op uw 65, 70, 80 of 90 jaar. 

Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat mensen meer rekening houden met de toekomst als er sprake is van een specifieke datum. Spaart u voor over 20 jaar, of voor 21 augustus 2038? Die eenvoudige formulering en einddatum kan uw spaarmotivatie al versterken. 

Of u kiest voor een regeling waarbij u zelf barrières inbouwt die toekomstige verleidingen tegenhouden. Denk bijvoorbeeld aan een termijnrekening, waarbij u het geld tot een bepaalde datum vastzet. Indien u toch eerder geld wil afhalen van de rekening, moet er een boete betaald worden. De kans dat u dat overweegt is klein, aangezien u niet met een extra verlies of kost te maken wilt krijgen.  Zo spaart u dus voor een vaste, gekende termijn, in alle rust en vertrouwen. 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug