Denken aan later helpt sparen

Maakt u graag plannen voor later? Dan bent u ook meer geneigd om te sparen voor de toekomst. Voor wie meer wil sparen, kan plannen maken dus helpen. 
  • 10 april 2017

Denken op korte of lange termijn

Dat uw persoonlijke geldverhaal uw financiële gedrag bepaalt, las u in een ander artikel. Maar hoe komt het dat de ene naarstig spaart voor later, terwijl de andere daar nauwelijks aan toekomt? Daar zit onze mentale tijdshorizon voor veel tussen, zo stellen Ben Granjé (Morningstar Benelux) en Robert Van Beek (About Life & Finance) in hun boek ‘Waarde(n)vol’(*).

Plannen maken

Over spaargedrag hebben al veel onderzoekers zich gebogen. Natuurlijk speelt inkomensniveau een rol, maar allerhande andere klassieke variabelen - leeftijd, opleiding, geslacht, woonplaats … - blijken er geen significant effect op te hebben. Sterker nog, een van de belangrijkste beïnvloeders van spaargedrag heeft helemaal niets met demografische parameters te maken. Het is namelijk onze mentale tijdshorizon: de mate waarin we vooruitdenken en -plannen. 

Sparen voor later

Wie gewoon is om verder dan vijf jaar in de toekomst te plannen, en dus een lange mentale horizon heeft, spaart vaker en bouwt een grotere spaarpot op. Omgekeerd: mensen die van dag tot dag leven, sparen minder, lopen meer risico op een hogere schuldgraad en vertonen zelfs vaker een neiging tot impulsiviteit in hun beslissingen op financieel vlak.

Vooral bij pensioensparen valt het verschil tussen lange- en kortetermijndenkers op. Zo doen mensen met een korte mentale tijdshorizon veel minder aan pensioensparen, zelfs wanneer ze duizenden euro’s meer verdienen dan mensen met een lange mentale tijdshorizon. Het lijkt er dus op dat langetermijndenkers altijd wel een manier vinden om te sparen.

Uw oudere zelf

Gelukkig bestaan er trucjes om uw langetermijndenken aan te scherpen. Zo kunt u proberen om uw verwachtingen en doelstellingen voor later te concretiseren. Stel, over dertig jaar gaat u met pensioen. Waar wilt u dan het liefst wonen? Welke hobby’s houdt u erop na en met welke vrienden trekt u op? Hoe gedetailleerder u het plaatje maakt, hoe krachtiger het effect. De redenering achter deze oefeningen: naarmate u zich meer verbonden voelt met uw oudere zelf, zult u ook meer de neiging hebben om te sparen voor later.

Stap voor stap

Tot slot nog dit: uw mentale tijdshorizon veranderen doet u niet op een-twee-drie. Was u gewoon om van dag tot dag te leven, leg uzelf dan niet meteen een horizon van dertig jaar op. Een sprong van zes maanden naar een vol jaar is echter wel haalbare kaart. U zult al snel merken dat uw langere tijdshorizon duizenden kleine beslissingen mee zal beïnvloeden. En die maken op termijn wel degelijk het verschil voor uw spaarreserve. Time is dus letterlijk money.

(*) ‘Loaded: Money, Psychology and how to get ahead without leaving your values behind’ door Sarah Newcomb, Behavioral Economist bij Morningstar, en vertaald naar het Nederlands als ‘Waarde(n)vol’ door Ben Granjé, Morningstar Benelux, en Robert Van Beek, About Life & Finance. 

Wilt u ook sparen voor later?

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.