Hoe gaat u om met geld?
Ontdek uw persoonlijk geldverhaal

Om gedrag te veranderen, moet u het eerst begrijpen. Ontdek waarom u op een bepaalde manier met geld omgaat en speel in op uw eigen gedrag. 
  • 17 maart 2017

Hoe ons persoonlijke geldverhaal ons financiële gedrag bepaalt

Bent u opgegroeid met het motto ‘geld moet rollen’, of prijkte ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’ op de schoorsteenmantel? Onze houding over de waarde van geld en rijkdom krijgen we met de paplepel ingegoten via talloze subtiele en minder subtiele signalen. Benieuwd naar uw persoonlijke geldverhaal? In het boek ‘Waarde(n)vol’(*) zetten Ben Granjé (Morningstar Benelux) en Robert Van Beek (About Life & Finance) u op weg om het te achterhalen.

Openlijk praten over ons salaris of – nog veel erger – eventuele geldzorgen ligt moeilijk in onze cultuur. Uit vrees voor een oordeel van onze omgeving, leggen we onze financiële kaarten liever niet op tafel. Toch geven we met onze kledij, ons huis, de auto op de oprit, de buurt waar we neerstrijken en de hobby’s die we erop nahouden continu hints over onze financiële situatie. Zelfs onze lichaamshouding en taalgebruik verraden onze economische en sociale status. 

Duizend-en-een signalen over geld

Die signalen, die we van kindsbeen af uitsturen en oppikken, hebben een sterke impact op onze diepste overtuigingen die we gaandeweg ontwikkelen over de waarde van geld en rijkdom. Dat is ook het geval voor de talloze ‘money messages’ met een morele ondertoon die we via onze culturele bagage meekrijgen.

Denk maar aan spreekwoorden als ‘geld groeit niet aan de bomen’, ‘geld is de bron van alle kwaad’, ‘liefde is niet met geld te koop’ … Of aan verhalen met de stereotiepe hardvochtige rijke en de behulpzame arme drommel. Om nog maar te zwijgen over de duizenden andere kleine signalen die ons vertellen wat het betekent om veel geld te hebben of waarvan we verstoken blijven bij een gebrek eraan. Zo toont de reclame ons keer op keer dat echt alles te koop is: liefde, vriendschap, populariteit, respect, schoonheid, veiligheid enzovoort.

Op zoek naar uw eigen geldverhaal

Samen met persoonlijke geldervaringen smelten al die signalen samen tot één verhaal. Soms hameren cruciale gebeurtenissen er een bepaalde financiële overtuiging in, maar veel vaker bouwt het verhaal zich langzaam en onmerkbaar op.

Benieuwd naar uw persoonlijke geldverhaal? Neem dan een kwartiertje tijd om na te denken over uw financiële ervaringen vanaf uw kindertijd. De vragen hieronder vormen een leidraad:

  • Wie waren de bepalende figuren in uw leven op geldvlak?
  • Was geld voor hen een geluksbron of vooral oorzaak van veel ellende?
  • Als geld een personage was in uw levensverhaal, zou het dan een vriend of een vijand zijn? Waarom?
  • Hoe oud was u toen u verschil begon te zien tussen sociale klassen? En welke impact had dat?
  • Hoe dacht u als kind over geld? Welk gevoel roepen financiële zaken vandaag bij u op?
  • Welke rol speelt geld in uw levensverhaal?

Uw persoonlijke geldverhaal in kaart brengen, helpt u te begrijpen waarom u zus of zo met geld omgaat. Maar er is meer: u kunt deze inzichten ook gebruiken om uw attitudes bij te sturen, zodat ze uw doelen en noden beter ondersteunen.

(*) ‘Loaded: Money, Psychology and how to get ahead without leaving your values behind’ door Sarah Newcomb, Behavioral Economist bij Morningstar, en vertaald naar het Nederlands als ‘Waarde(n)vol’ door Ben Granjé, Morningstar Benelux, en Robert Van Beek, About Life & Finance.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.