Geeft u zakgeld aan uw kinderen? Dan behoort u tot de meerderheid. Drie op de vier Belgische ouders geven regelmatig zakgeld aan hun kind. Dat is in lijn met het Europees gemiddelde. Met zakgeld leren ouders hun kinderen met geld omgaan. Ze willen hun kinderen de waarde van geld meegeven en begeleiden in het beheren van een budget. Maar helpt het hen ook later sparen?
Uit studies van de Britse en Noorse wetenschappers Paul Webley en Ellen K. Nyhus blijkt dat vooral ouders die hun kinderen het goede voorbeeld geven, stimuleren en motiveren een belangrijke invloed hebben. Geldzaken bespreken met kinderen, hun uitgaven opvolgen en hen aanmoedigen te sparen zorgen er mee voor dat ze later als volwassene hun uitgaven onder controle hebben. Ze zijn financieel gericht op de toekomst, nauwgezet en sparen. Dat staat echter los van of en hoeveel zakgeld ze krijgen.
Die conclusie wordt bevestigd door onderzoek van het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek (CEBUD) van Thomas More. Doordat ouders doorgaans de vaste kosten op zich blijven nemen en het zakgeld vooral voor extraatjes wordt gebruikt, leert het kind niet automatisch omgaan met geld. Integendeel: ze maken kennis met een luxe levensstijl zonder dat ze stilstaan bij de kost van het dagelijks leven omdat dit nog door hun ouders gedragen wordt.
Beter dan enkel het zakgeld te verhogen naarmate de kinderen ouder worden, is dan ook om hen steeds meer te betrekken bij financiële beslissingen. Bijdragen aan sport of hobby’s, keuze voor merk- of geen merkkleding… Op die manier wordt de waarde van geld duidelijker en vergroot de invloed op hun later spaargedrag.
Zakgeld kan dus bijdragen tot de economische bewustwording van jongeren en hun later spaargedrag, maar vooral in combinatie met het aanbieden van goede ervaringen en begeleiding. Kinderen moeten niet alleen leren hoe ze moeten rondkomen, maar hoe ze kunnen sparen voor later. Gespreksstof voor de gezinstafel dus.
Volgens de onderzoekers is het van belang dat jonge mensen ook weten waar ze relevante financiële informatie kunnen vinden en advies krijgen. Een belangrijk aandachtspunt sinds de financiële crisis. Hier ligt ook een belangrijke rol voor de scholen. Zij moeten een manier vinden om op een betekenisvolle manier kinderen en jongeren uit alle lagen van de bevolking financieel op te voeden. Dat betekent naast het aanleren van financiële concepten, het belang bijbrengen van sparen voor later.
Geven uw kinderen al hun zakgeld uit aan snoep, pizza’s en kleren? Daar is niets mis mee, maar moedig hen ook aan om een deel opzij te zetten en bewuste keuzes te maken. Maak hen medeverantwoordelijk voor hun financiële keuzes en eigen budget, voor nu en later.