Geld uitgeven: een kwestie van gevoel

Met uw loon betaalt u uw rekeningen, met het geld dat u hebt gekregen voor uw verjaardag maakt u een uitstapje. En dat is niet toevallig. Uw emoties bepalen uw uitgaven meer dan u denkt. 
  • 22 juni 2018
Geld uitgeven: een kwestie van gevoel

Geld, ratio en emoties

Het is onmogelijk om bij elke uitgave na te denken over de financiële gevolgen voor de rest van de maand. Daarom maken we gebruik van mentaal boekhouden, delen we ons budget in gedachten op in verschillende potjes, en proberen we zo onze uitgaven te controleren. Helaas is dat in het dagelijks leven een stuk moeilijker dan bij een bedrijf waar de facturen en inkomsten gestructureerd binnenkomen en buitengaan. Onze eigen financiën zijn immers gebonden aan emoties. We verdelen ons geld aan de hand van regels die we zelf aanpassen, afhankelijk van hoe we het geld verdienen en kunnen uitgeven en welk gevoel dat ons geeft.

Ons gevoel over geld, bepaalt waaraan we het uitgeven: emotioneel boekhouden als het ware. In het boek ‘Geld en gedrag’ benadrukken Dan Ariely en Jeff Kreisler dat mentaal boekhouden en emotioneel boekhouden hand in hand gaan. 

Geld en gedrag - Dan Ariely en Jeff Kreisler

Welk gevoel geld ons geeft, bepaalt hoe we het besteden.

Werkgeld en pleziergeld

De kans is groot dat u uw loon gebruikt voor het betalen van uw vaste kosten. Uw loon is geld waarvoor u hebt moeten werken, waar een ernstig en verantwoordelijk gevoel aan vasthangt. Dat gebruikt u dus voor serieuze zaken zoals uw elektriciteitsrekening en huur. Het geld dat u echter gekregen hebt voor uw verjaardag, gaat op aan iets dat u niet echt nodig hebt, maar wel graag wil. Of aan een leuke uitstap. ‘Pleziergeld’ wordt vaker uitgegeven aan iets dat u ook plezier geeft. 

100 euro loon of 100 euro verjaardagsgeld   zijn evenveel waard. De emotionele inkomstenbron ‘loon’ heeft echter veel striktere regels dan de inkomstenbron ‘cadeaus’. Welk gevoel geld ons geeft, bepaalt hoe we het besteden.

Emotioneel witwassen

Maar wat met geld dat ons een slecht gevoel geeft? Dat ons met een schuldgevoel opzadelt? Denk bijvoorbeeld aan een erfenis van iemand waar u weinig contact mee had. 

Hier treedt het effect op van ‘emotioneel witwassen’. Door het geld deels te gebruiken voor een goede zaak – een schenking aan een goed doel of het afbetalen van schulden – halen we het negatieve gevoel weg van het bedrag. Daardoor kunnen we daarna zonder problemen het geld verder gebruiken, zonder negatieve bijklank. Is dit rationeel of logisch? Absoluut niet. Maar het geeft een goed gevoel. En dat is de kern: hoe we omgaan met geld, is voornamelijk gebaseerd op gevoel. 

Voordeel halen uit uw emoties

Als we niet rationeel met geld omgaan, hoe kunnen we dan toch beter omspringen met onze uitgaven en ons spaargedrag? Als u zich bewust bent van uw emoties, kunt u dit in uw voordeel gebruiken. Krijgt of vindt u onverwacht geld, zogenaamd ‘pleziergeld’? Probeer dit dan – gedeeltelijk – te sparen. Zo bouwt u aan uw financiële tevredenheid.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.