Psychologie van de spaarder

Sparen is niet enkel een rationeel gebeuren. Veel beslissingen maken we onbewust. Welke factoren beïnvloeden ons spaargedrag? En kunnen we onszelf leren betere spaarders te worden? Ontdek het dossier met wetenschappelijke onderzoeken die spaargedrag proberen te verklaren. 

Vindt u het moeilijk om te sparen voor later? U bent niet alleen. Gedragseconoom Richard Thaler onderzocht de moeilijkheden én mogelijke oplossingen. Want sparen op lange termijn hoeft niet moeilijk te zijn. 

Geeft u snel geld uit of bent u net iemand die veel spaart? En komt dit door uw opvoeding of zit het in uw genen?

Maakt u toekomstplannen? Denkt u doorgaans op korte of lange termijn? Wie denkt aan later, spaart meer dan wie leeft van dag tot dag. 

Kan spaargedrag onbewust gestuurd worden door in te spelen op onze emotie? Pascal Paepen gelooft van wel.  

Geld maakt niet gelukkig. Of wel? Een Amerikaanse studie toont dat het geluksgevoel niet wordt bepaald door de hoeveelheid geld. Wel door de controle die u over uw geld hebt.

Hoe gaat u om met geld? Ontdek uw geldverhaal. Zo leert u uw gedrag begrijpen en wordt bijsturen makkelijker. 

De meeste kinderen krijgen zakgeld van hun ouders. Maar hoe doet u dat best? Laat u hen er voor werken of niet? En helpt het hen echt sparen? 

Therapeutisch shoppen geeft een kort geluksgevoel. Voor uw spaarrekening is het echter minder goed nieuws. Met deze tips houdt u ook bij stress uw budget in het oog.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug