Slim schenken met het duo-legaat

Wie hoge erfbelasting wil beperken, kan bij een schenking aan derden kiezen voor een duo-legaat. Ideaal, want ook een goed doel profiteert mee.
  • 20 februari 2018
Slim schenken met het duo-legaat

Fiscaal aantrekkelijk schenken

Wilt u een buurman, goede vriend, neef of nichtje een bepaald bedrag laten erven? Weet dan dat zij erg hoge erfbelastingen moeten betalen. Een duo-legaat, waarbij u naast een vriend bijvoorbeeld ook een goed doel als begunstigde voor een geldgift aanduidt, is een betere oplossing. Uw vriend houdt netto meer aan de erfenis over én u steunt een goed doel!

Hoge erfbelastingen

Het bedrag aan erfbelastingen dat uw erfgenamen zullen moeten betalen, hangt af van verschillende factoren. De verwantschap tussen u en uw erfgenamen is daar een van. Kinderen, kleinkinderen, ouders en partners betalen de laagste tarieven. Erfgenamen die geen of verre familie zijn, betalen de hoogste successierechten. Die kunnen oplopen tot 65 procent* van de erfenis in Vlaanderen en zelfs tot 80 procent* in Wallonië en Brussel! 

Een win-winsituatie

Wilt u toch graag een buurman, goede vriend, neef of nichtje laten erven, dan kiest u beter voor een duo-legaat. Zoals het woord het zegt, duidt u bij dit soort testament twee begunstigden aan waarbij een goed doel, in de vorm van een vzw of private stichting, als algemene legataris. In uw testament legt u het goede doel de last op om een bepaald bedrag uit te keren aan uw buurman, vriend, neef of nichtje. Uiteraard is dat bedrag meer dan wat hij of zij zou ontvangen mocht hij het rechtstreeks ontvangen, na aftrek van de erfbelasting.

Een voorbeeld

Stel dat u 100.000 euro aan een goede vriend wil nalaten. Als u dat rechtstreeks via een testament nalaat, dan betaalt hij in Vlaanderen 47.500 euro erfbelastingen, namelijk 45 procent op de eerste schijf van 75.000 euro en 55 procent op het restant. Hij houdt dus maar 52.500 euro van de erfenis over.
Kiest u daarentegen voor een duo-legaat waarbij u de volledige nalatenschap aan een goed doel legateert, dan ontvangt het goede doel 100.000 euro. Maar het doel krijgt de last opgelegd om, bijvoorbeeld, 60.000 euro netto aan uw vriend uit te keren. Uw vriend houdt dus beduidend meer over dan in het eerste scenario.
Het goede doel moet wel beide erfbelastingen betalen: op de 60.000 euro die uw vriend krijgt betaalt zij 45 procent, zijnde 27.000 euro en op de 40.000 euro die zij zelf ontvangt geniet zij in Vlaanderen van het zeer lage tarief van 8,5 procent en betaalt hierop 3.400 euro erfbelasting.   Uiteindelijk houdt ze dan 9.600 euro over.
Uiteindelijk blijft er met het duo-legaat 69.600 euro netto over van de 100.000 euro én zijn er twee begunstigden bediend.
Een overzicht van wie wat betaalt:

  Goede vriend Goed doel
Legaat voor belastingen
 
 100.000
Na betaling aan vriend
60.000
 40.000
De vzw betaalt 45% op het deel van de vriend
 
-27.000
De vzw betaalt 8,5% op het eigen deel
 
-2.800
Ontvangen na belasting
60.000
 10.200

Welk goed doel?

Het maakt niet uit welk goed doel u kiest. Het is alleen belangrijk dat het goed doel de rechtsvorm van een vzw of private stichting heeft, want alleen zij kunnen genieten van een verlaagd tarief. In Vlaanderen worden legaten aan vzw’s en private stichtingen belast aan 8,5 procent, in Wallonië aan 7 procent en in Brussel aan 25 of 12,5 procent naargelang het geval.

Het goede doel kan ook de erfenis verwerpen. Uiteindelijk is zij als algemene legataris gelast met de afwikkeling van de nalatenschap en moet ze ook de risico’s dragen. Het goede doel moet afwegen of wat zij er netto aan overhoudt, in verhouding is met wat ze ervoor moet doen. Daarom kunt u in cascade nog een tweede goed doel voorzien, mocht het eerste de nalatenschap niet aanvaarden.

*Voor schijven boven 125.000 euro naar ‘andere personen’, d.i. geen ergenamen in directe lijn, broers of zussen, gehuwden of wettelijk samenwonenden.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.