Moet u een erfenis aanvaarden?

Een erfenis is niet altijd een financiële meevaller. Ook schulden kunnen overgedragen worden. Weet dan ook dat een erfenis aanvaarden nooit verplicht is.
  • 16 februari 2018
Moet u een erfenis aanvaarden?

Aanvaarden is niet verplicht

U erft onverwacht van een verre tante. Een reden om te juichen? Misschien wel! Maar misschien ook niet… Het is mogelijk dat  ze u ook een boel schulden heeft nagelaten. En wat dan?

Na iemands dood, hebben de erfgenamen drie maanden de tijd om een inventaris van de erfenis op te maken. Daarna hebben ze nog 40 dagen om de erfenis al dan niet te aanvaarden. Niemand is verplicht om een erfenis te aanvaarden. Als erfgenaam hebt u drie keuzes:

1. De erfenis zuiver aanvaarden

Het bedrag aan erfbelastingen dat uw erfgenamen zullen moeten betalen, hangt af van verschillende factoren. De verwantschap tussen u en uw erfgenamen is daar een van. Kinderen, kleinkinderen, ouders en partners betalen de laagste tarieven. Erfgenamen die geen of verre familie zijn, betalen de hoogste successierechten. Die kunnen oplopen 65 procent* van de erfenis in Vlaanderen en zelfs tot 80 procent* in Wallonië en Brussel! 

2. De erfenis aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving

Als u twijfelt of de overledene meer bezittingen dan schulden heeft, dan kunt u de erfenis beter ‘onder voorrecht van boedelbeschrijving’ aanvaarden. Men spreekt dan van een beneficiaire aanvaarding. U geeft aan dat u de erfenis alleen aanvaardt als er sprake is van een positief saldo: de bezittingen zijn groter dan de schulden. Bij deze procedure moet u nooit méér schulden betalen dan het actief dat u erft.

U bent dus niet verantwoordelijk om de schulden af te lossen, maar de erfenis moet wel eerst vereffend worden. U ontvangt pas uw deel als alle schulden zijn afbetaald.

Om een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving te aanvaarden, moet u een verklaring afleggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene woonde of bij de notaris.

3. De erfenis verwerpen

Als u zeker weet dat de overledene meer schulden heeft dan bezittingen, dan kunt u de erfenis beter weigeren. Dat kan door bij de griffier van de Rechtbank van Eerste aanleg van de woonplaats van de overledene of bij een notaris naar keuze een ‘verklaring van verwerping’ in te dienen.
erfenis weigeren

Een erfenis verwerpen kan ook gebruikt worden als een techniek van successieplanning. Het komt erop neer dat ouders de erfenis van hun ouders vrijwillig verwerpen ten voordele van hun eigen kinderen. De erfenis gaat dus rechtstreeks naar de kleinkinderen. Het grote voordeel van een vrijwillige erfenissprong is dat er erfbelasting uitgespaard wordt. De goederen worden slechts één keer belast in plaats van én bij het overlijden van de grootouders én bij het overlijden van de ouders. De erfenissprong is een alles of niets-verhaal. Ouders moeten hun hele erfdeel verwerpen, het is niet mogelijk om slechts een deel te verwerpen.

Opgelet!

Denk goed na vooraleer u beslist een erfenis te aanvaarden of te verwerpen. In principe is uw keuze onherroepelijk. Zodra u de erfenis aanvaardt, kunt u ze in principe niet meer verwerpen. En als u de erfenis verwerpt, kunt u niets meer ontvangen uit die nalatenschap.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw e-mailadres correct in te vullen.
Gelieve uw voornaam correct in te vullen.
Gelieve uw naam correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug