Digitale munt: een nieuw financieel tijdperk?

Betalen we binnenkort allemaal met digitale munten? Vormt de cryptomunt de oplossing voor financieel vertrouwen? Of lopen we massaal in de val van een virtuele speelbal? De digitale munt boomt. 
  • 03 januari 2017
En attendant... le spectre de l’inflation
Frida Deceunynck

Frida Deceunynck

Freelance journaliste

De digitale munt boomt

De bitcoin breekt alle records. Het succes van de populaire digitale munt slaat nu ook over naar andere cryptomunten. Zelfs de Zweedse centrale bank, de Riksbank, bestudeert de uitgifte van een eigen digitale munt en beslist over twee jaar of ze hiermee doorgaat. Dit gaat verder dan interesse tonen in een digitaal nieuwtje. Komt de digitale e-kroon er, dan is dat het startschot van een nieuw monetair tijdperk. Een tijdperk waarin geld enkel bestaat onder de vorm van een versleutelde computercode. 

Digitaal geld als oplossing

Voor de Riksbank is de lancering van digitaal geld een logische oplossing om de verminderde vraag naar cash geld te compenseren. Via de uitgifte van digitaal geld kan de totale hoeveelheid basisgeld op peil gehouden worden, wat belangrijk is voor de effectiviteit van het monetair beleid. Bovendien kan de centrale bank op die manier een deel van haar zogenaamde ‘seigneuriage-inkomsten’ redden, die als gevolg van de verminderde vraag naar biljetten en munten in het gedrang komen.

Goedkoop en snel betalen

Maar als spaarder en consument vraagt u zich wellicht af wat zo’n digitale munt betekent voor uw portemonnee? Eén ding is zeker: als transactiemiddel heeft het onbetwist zijn voordelen. Omdat er geen biljetten en munten meer aan te pas komen, kunnen betalingen en transacties veel goedkoper en sneller uitgevoerd worden. Dat is overigens ook het gedoodverfde voordeel van de bitcoin, de private cryptomunt die in 2009 in het leven werd geroepen door de mysterieuze Satoshi Nakamoto. 

Risico’s van virtueel geld

Op andere vlakken zal de overstap echter best wennen zijn. Aangezien digitaal geld enkel virtueel bestaat, kunt u het bijvoorbeeld niet zomaar uit de muur halen of in uw spaarpot steken. Wilt u het cash opnemen dan moet het eerst omgewisseld worden in klassiek geld. Tegen een vaste ruilverhouding van één op één is dat ogenschijnlijk niet meer dan een formaliteit. Zo’n vaste ruilverhouding is wellicht ook wat de Riksbank voor ogen heeft. De vraag is echter wat er bijvoorbeeld zal gebeuren als spaarders bij een dreigend bankfaillissement hun klassieke spaardeposito’s massaal willen omzetten in digitaal geld, rechtstreeks bij de centrale bank? Of omgekeerd, als iedereen tegelijk naar de uitgang holt omdat hackers het vertrouwen in het digitale betaalmiddel onderuit hebben gehaald? Ook dat is iets dat we geleerd hebben van de bitcoin: als angst en hebzucht regeren, dan is er van een standvastige koers geen sprake meer.

Een nieuw tijdperk in zicht?

Om te vermijden dat de digitale munt een speelbal wordt van de financiële markten moeten er eerst nog heel wat regels op punt gesteld worden. Zullen burgers digitale tegoeden vrij kunnen omwisselen tegen ouderwets ‘giraal’ geld, en vice versa? Moeten digitale tegoeden rechtstreeks aangehouden worden bij de centrale bank of kan dat ook bij de commerciële banken? En zal er op digitaal geld ook rente uitbetaald worden? 

Kan de Riksbank - de oudste centrale bank ter wereld - dit experiment tot een goed einde brengen dan stappen we echter binnenkort een nieuw monetair tijdperk binnen. Een tijdperk waarin de e-munt de fakkel wellicht volledig zal overnemen van het papiergeld, net zoals biljetten en munten dat eeuwen geleden deden van het goud. Toeval of niet, net zoals toen, trekt Zweden hier opnieuw de kar. In 1661 werd in dit Scandinavische land het eerste bankbiljet van Europa uitgegeven. Zal er over enkele jaren ook de eerste nationale e-munt geslagen worden?
 

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Geef uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.