De slapende rekening van a tot zzz...

De hoeveelheid slapend geld in ons land stijgt jaar na jaar. Begin 2016 stond de teller al op meer dan 367 miljoen euro. Maar waarom worden deze centen als slapend beschouwd? En hoe vermijdt u dat uw eigen geld indommelt?
  • 11 oktober 2016
De slapende rekening van a tot zzz...

Wanneer dommelt geld in?

De kans dat u slapend geld bezit, is groter dan u denkt. Misschien openden uw grootouders ooit een spaarrekening op uw naam, waarvan u niet wist dat ze bestond. Wat ook vaak voorkomt, zijn leeggemaakte rekeningen waarop nadien nog intrest is gestort.

Een bedrag wordt als slapend beschouwd als u er als houder of rechthebbende vijf jaar geen verrichting meer mee deed of geen contact had met de Belgische bank of verzekeraar. Let wel, een doorlopende opdracht volstaat hier niet als verrichting.

Het kan zowel gaan om een bedrag op een zicht- of spaarrekening, als op een effecten- of depositorekening. Zelfs de inhoud van een kluis of het opeisbare kapitaal van een levensverzekering kan indommelen.

Check nu of u slapend geld bezit

Bedragen op uw naam kunt u snel en gratis online terugvinden, met uw elektronische identiteitskaart of de token die u gebruikt op Tax-on-web.

Wilt u zoeken op geërfd geld of kapitaal op naam van een derde, dien dan via dezelfde link een schriftelijke aanvraag in.

Zoektocht naar de eigenaar

Als een bedrag slaapt, is de bank of verzekeraar verplicht om u als eigenaar of begunstigde te zoeken. Hiervoor stuurt de instelling eerst een brief naar uw laatst gekende adres. Blijft een reactie uit, dan mag ze uw contactgegevens checken in het Rijksregister of de Kruispuntbank, om een aangetekende brief te verzenden.

Als de zoektocht binnen een jaar (of binnen anderhalf jaar bij een verzekering) niets heeft opgeleverd, moet de bank of verzekeraar het geld bezorgen aan de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën.

Soms moet de financiële instelling het slapende geld meteen aan de FOD Financiën overmaken. Minder dan 20 euro wordt anoniem in de schatkist gestort.

Kunt u slapend geld nog terugkrijgen?

Zeker en vast. Het kapitaal is online opvraagbaar tot 30 jaar na de overdracht naar de Deposito- en Consignatiekas. Na die periode wordt de som in de schatkist gestort, en valt ze niet meer te recupereren.

Het beste vermijdt u uiteraard dat geld in slaap valt. Bij Rabobank.be volstaat het dat u uw rekening online even raadpleegt.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw e-mailadres correct in te vullen.
Gelieve uw voornaam correct in te vullen.
Gelieve uw naam correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.

Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30

Stephane Ginestet Cathérine Hamelink
Gelieve een geldig telefoonnummer in te vullen. De verbinding is mislukt. Probeer het later nog een keer. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug