Blockchain in opmars: gamechanger of evolutionair proces? 

Blockchain pleit synoniem te staan voor veiligheid en transparantie. Staan we voor dé oplossing voor veilige geldtransacties? Bedrijven zijn in elk geval benieuwd en zetten Blockchain bovenaan de prioriteitenlijst voor 2018.
  • 08 september 2017
Blockchain en marche: catalyseur du changement ou processus évolutionnaire?

Bedrijven maken blockchain prioritair

Bedrijven worden steeds harder afgerekend op hun mate van transparantie en veiligheidsgaranties. Steeds meer bedrijven gaan dan ook op zoek naar hoe Blockchain hen hier de komende jaren bij kan helpen. Luidt Blockchain een nieuw tijdperk in waarin zakendoen veiliger wordt dan ooit? Staan we aan de vooravond van een economische omwenteling of blijven veel uitdagingen alsnog onopgelost?

Een nieuw betaaltijdperk

U koopt een huis en tekent de verkoopovereenkomst. Wat volgt is een hoop administratie, tijdrovende afspraken met notarissen en gegoochel met bijkomende kosten. Ook de betaling – van bank naar notaris, van voorschot naar effectieve transactie – is doorgaans een gedoe. De kans is reëel dat we binnen enkele decennia geamuseerd terugkijken naar dergelijke oertijdscenario’s. Tegen dan verlopen dergelijke handelingen wellicht rechtstreeks, digitaal en in alle transparantie, dankzij blockchain.

Decentraal netwerk regelt alles

Blockchain is een elektronische manier om handelingen tussen partijen te vergemakkelijken. Transacties vinden digitaal plaats en gaan pas door als alle partijen groen licht geven. Hetzelfde geldt als iets gewijzigd wordt aan een bestaand contract. Al deze ‘blocks’ in de keten worden dus collectief verantwoordelijk. Iedereen heeft een kopie van alle eerder goedgekeurde transacties én wordt op de hoogte gebracht van elke beweging. Zo kan geen enkele partij sjoemelen met een contract. 

Voor hackers of malafide software is blockchain geen goed nieuws. Omdat alle logbestanden decentraal worden bijgehouden, moeten zij er al in slagen om in meerdere ‘blocks’ in te breken om bijvoorbeeld betaalgegevens te veranderen. En dankzij de automatische notificaties, wordt eventuele fraude al snel gespot. 

Sneller, goedkoper, veiliger

Voor sommige sectoren en toepassingen lijkt blockchain als volgende stap de logica zelve. Het voorbeeld van de notaris gaven we niet toevallig: vandaag gaan er al veel stemmen op om het aankoopproces van een huis te digitaliseren. Ander voorbeeld: auteurs zouden in principe geen SABAM meer nodig hebben, maar hun royalty’s rechtstreeks via muziekverspreiders kunnen binnenrijven. Bij dergelijke relatief eenvoudige handelingen zijn het telkens de ‘middle men’ die uit de boot vallen. De voordelen zijn duidelijk: transacties gaan sneller, kosten dalen en zowel aanbieder als koper winnen tijd.

Tegelijk laat blockchain al mogelijkheden zien in net erg complexe of ondoorzichtige activiteiten. Denk maar aan de zorg: via een keten van zorgspelers – van uw ziekenfonds over het ziekenhuis tot de thuisverpleger – heeft iedereen continu toegang tot uw cruciale medische data. Zet uw huisarts een nieuwe allergie in het systeem, dan kan dat enkel als de andere partijen hun ‘go’ geven – lees: volledig op de hoogte zijn van uw medische situatie. 

Industriële spelers, die doorgaans iets sneller kunnen schakelen dan overheden, zijn vandaag al bezig om dergelijke ingewikkelde processen te digitaliseren. Zo werkt de Antwerpse haven momenteel aan een blockchainoplossing om haar containertransport veiliger te maken. In die logistieke keten zijn bijzonder veel partijen betrokken, die lang niet altijd zicht hebben op elkaars handelingen. Via blockchain kunnen zij altijd achterhalen wie welke container al waarheen heeft gebracht. Dat verkleint niet alleen de kans op fouten, maar gaat ook misbruik van containers voor bijvoorbeeld drugtrafiek tegen.

Virtuele munt als wegbereider

Wie complexe transacties zegt, zegt natuurlijk ook financiële sector. Zo leggen aandelen doorgaans een hele weg af langs banken, brokers, beurzen en de zogenoemde clearinghuizen (die de beurstransacties loggen). In principe maakt blockchain al die tussenstappen overbodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor traditionele transacties. Wil u een andere partij betalen voor een geleverde dienst of product, dan kan dat al via een decentraal netwerk – zonder bank dus. Het enige wat u daarvoor nodig hebt, is een virtuele munt: jawel, de bitcoin. 

Maar precies daar knelt het schoentje. De bitcoin bestaat al tien jaar, maar blijft al bij al een nichegegeven. Ook de komende decennia zal de aandelenbeurs volgens specialisten niet plotsklaps verdwijnen. Dat heeft onder meer te maken met de aard van de huidige blockchainplatformen. Die zijn namelijk (nog) niet uitgerust om te voldoen aan de zware financiële regelgeving. Denk maar aan privacywetten, maar ook aan toezichthouders of overheden die inzage eisen in financiële transacties. Bovendien vertoont de cryptomunt zélf nog wat kinderziektes. Zo vergt de groei van de ‘blocks’ steeds meer opslagcapaciteit en vormt de lage transactiesnelheid een probleem: ongeveer 7 transacties per seconde – peanuts in vergelijking met de 20.000 per seconde van kredietkaartmaatschappijen.

Heel wat hardnekkige bitcoinadepten zullen u vertellen dat het een kwestie van tijd is vooraleer die euvels opgelost zijn. Anderen vermoeden dan weer dat cryptomunten het digitale goud zullen worden: beleggingsproducten met relatief weinig transacties, die winst genereren via een stijging van de vraag. Niet toevallig hebben zich nog tal van recentere virtuele munten in de slipstream van de bitcoin genesteld. Hoe die ook evolueren: de geest is uit de fles, de blockchaintechnologie is ook in de financiële sector niet meer weg te denken.

Verschuivende rolverdeling

Precies door de uitdagingen van het bestaande bitcoinnetwerk zijn al tal van financiële instellingen hun eigen blockchainsoftware aan het ontwikkelen. Zo hebben honderden grootbanken zich verenigd in R3, een internationaal consortium dat onderzoekt hoe blockchain hun functie zal veranderen. Eén ding is zeker: banken zullen zich niet zomaar de kaas van het brood laten eten door gelaten in de rol van ‘middle men’ te blijven. Integendeel: sommigen zien de rol van banken verschuiven naar ‘blockchain-integratoren’. Zij worden dan de leveranciers van het platform waarmee u uw digitale transacties uitvoert.

Een voorbeeld daarvan is bedrijfsfinanciering via crowdfunding, misschien wel een van de eerste blockchaintoepassingen in de financiële sector die echt voet aan de grond zal zetten. Maar voorlopig blijft het – vooral door de eerder vermelde technische en juridische obstakels – nog vooral bij experimenteren. De meeste experts zijn het er, kortom, over eens dat het tijdperk van de euro’s, dollars en yens wel nog even zal duren. De kans is dus groot dat u sneller uw notariële verkoopakte ziet veranderen in een smart contract, dan dat u uw bank vaarwel kunt zeggen.

Wij waarderen uw mening

Gelieve uw initialen correct in te vullen.

Gelieve uw reactie correct in te vullen.

Wees er als eerste bij om een reactie te plaatsen.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.