Wat is tweedehandsfraude en hoe herkent u het?

Koopt of verkoopt u wel eens iets op tweedehandswebsites? Dan doet u er goed aan waakzaam te zijn voor oplichters. We geven u enkele voorbeelden en tips zodat u niet in de val loopt.
 • 28 april 2021

Opgelet voor fraude bij kopen en verkopen via tweedehandssites

Tweedehands kopen en verkopen is een goede manier om gebruiksvoorwerpen die door de eigenaar niet meer worden gebruikt een tweede leven te geven. Daarnaast is het ook goed voor het milieu, want de spullen belanden niet onnodig op de vuilnisbelt. Maar enige voorzichtigheid is geboden wanneer dat gebeurt op het internet, want fraudeurs liggen op de loer.

4 voorbeelden van tweedehandsfraude

Tweedehandsfraude gebeurt meestal via tweedehandswebsites. Hieronder vindt u 4 voorbeelden die u kunnen helpen om niet in de val te lopen:

 •  Een koper spreekt u op de website aan en toont interesse in wat u verkoopt. Deze persoon kan niet zelf langskomen om het product op te halen omdat hij te ver woont. De koper vraagt u het product via een bekende koerierdienst op te sturen en geeft u voor het gemak een link door naar de website. Die link gaat echter naar een vervalste versie van de echte website waar de fraudeur u uw bankgegevens afhandig wil maken.
 • Een verkoper van een product waarin u geïnteresseerd bent vraagt u een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen of een betaalmethode te testen. Na het betalen van het voorschot hoort u niets meer van hem. Zo bent u een deel van uw geld kwijt en hebt u geen product ontvangen.
 • Een koper speelt de slachtofferrol en beweert recent opgelicht te zijn. Hij vraagt of u kunt bewijzen dat u oprecht bent door uw IBAN te verifiëren via een website voor “IBAN-controle”. Op die website wordt u gevraagd een kleine overschrijving (0,01 EUR) te doen. U vult daarvoor uw kaartnummer in en gebruikt uw kaartlezer. U geeft zo echter uw bankgegevens aan een fraudeur die intussen uw bankrekening plundert.
 • Een koper stuurt u een schermafdruk waarop te zien is dat hij het geld heeft overgeschreven naar u en vraagt om het product alvast op te sturen, want het is immers ‘betaald’. Maar zo’n schermafbeelding is gemakkelijk na te maken in Photoshop en dus nooit te vertrouwen.

Laat u nooit van de website weglokken naar een andere website en geloof geen smoesjes rond problemen met betaalmethoden.

Werkwijze van de fraudeur

Zoals blijkt uit bovenstaande voorbeelden, lokt een fraudeur u meestal naar een vervalste website. Deze ziet er vaak identiek uit aan die van uw bank of een officiële instantie, waardoor u te goeder trouw uw bank- en persoonlijke gegevens invult. Deze vervalste betaalwebsites werken aan de oppervlakte bijna net hetzelfde als de echte websites. U geeft uw kaartnummer in, u krijgt een code voor uw kaartlezer en u vult de responscode in op de website. De crimineel heeft enkel uw kaartnummer en de responscodes nodig om op datzelfde moment toegang te kunnen krijgen tot uw bankrekening. Van daaruit schrijft hij onmiddellijk geld over naar zijn eigen rekening, of naar dat van een geldezel om zijn sporen gemakkelijker uit te wissen.

Wat kunt u doen als u slachtoffer bent?

Contacteer onmiddellijk Card Stop op het nummer 070 344 344 om verder misbruik te voorkomen. Verzamel daarna al het bewijsmateriaal dat u nog kunt terugvinden, waaronder een schermafdruk van het artikel op de website, alle info van de verkoper, de berichten van de fraudeur, etc. Dan doet u best aangifte bij de politie en dient u een klacht in. Meld het misbruik ook bij de tweedehandswebsite zodat zij de nodige stappen kunnen ondernemen om anderen te beschermen. Het is spijtig genoeg vaak moeilijk om in dergelijke gevallen uw geld terug te krijgen, maar het is aangeraden om de bank toch op de hoogte te brengen en met hen te bespreken wat mogelijk is.

7 tips om tweedehandsfraude te herkennen en te vermijden

 1. Fraudeurs maken meestal een nieuw gebruikersaccount aan op tweedehandswebsites. Kijk altijd na hoelang de persoon die u aanspreekt al actief is op de website.
 2. Verkopers op tweedehandswebsites bouwen een reputatie op. Lees de reviews op de website om te zien hoe goed de verkoper scoort bij anderen.
 3. Laat u nooit van de website weglokken naar een andere site. Trap er niet in als de persoon het u gemakkelijk wil maken door u een link door te sturen. En geloof geen smoesjes rond problemen met betaalmethoden.
 4. Een geïnteresseerde koper die meer biedt dan de vraagprijs is verdacht. Dit is vaak een manier om uw aandacht te trekken. Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook.
 5. Let op bij kopers die vragen om het product op te sturen naar het buitenland, bijvoorbeeld naar een land in Oost-Europa. Meestal vragen fraudeurs dan te betalen via Western Union, MoneyGram of cheques.
 6. Hou bij voorkeur telefonisch contact.
 7. Betaal enkel via betrouwbare online betaalservices zoals PayPal of een bankoverschrijving.

En opgelet voor andere vormen van phishing

Tweedehandsfraude is natuurlijk niet de enige manier waarop fraudeurs u geld afhandig willen maken. Via allerlei andere vormen van phishing, proberen ze bij uw spaargeld te geraken. Bij Rabobank.be nemen we dit heel ernstig en helpen we u om uw spaargeld de hoogste graad van veiligheid te geven. Maar opgelet, ook daar durven fraudeurs misbruik van te maken. Bekijk hier enkele voorbeelden van phishing waarbij fraudeurs zich voordoen als uw betrouwbare bank.

Bij twijfel over de echtheid van een bericht van Rabobank.be, contacteert u best onze klantendienst en stuurt u de verdachte e-mail op naar phishing@rabobank.be. Deel in elk geval nooit uw persoonlijke gegevens, zoals pincode of gebruikersnummer, en stuur nooit uw digipass op.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.