Wat maakt korte keten zo populair?

Ging u ook al eens naar de hoevewinkel of kocht u aardappelen uit een automaat? Dat zijn enkele voorbeelden van ‘korte keten’. Maar wat verstaan we precies onder korte keten?
  • 08 maart 2021
Het aantal gezinnen dat direct bij de boer kocht steeg met 40% in de eerste helft van 2020.

Het begrip ‘korte keten’ uitgelegd

Met korte keten bedoelt men dat de producent en de consument direct contact hebben waardoor een product de kortst mogelijke weg aflegt. Het is dus een verkoopproces met weinig tot geen tussenschakels. Daardoor heeft bijvoorbeeld een landbouwer meer zeggenschap en kan hij of zij de prijs en het aanbod van zijn of haar groenten zelf bepalen.

En omdat de consument rechtstreeks koopt van de producent, kan deze gegarandeerd rekenen op verse en kwaliteitsvolle producten. Bovendien vermindert korte keten de transportvervuiling en het verpakkingsafval. Een mooie manier dus om zowel de lokale economie als de planeet te ondersteunen.

De voordelen van korte keten op een rijtje

  • Het steunt lokale producenten
  • Seizoensproducten staan meer in de kijker
  • De producten zijn verser
  • De consument staat dichter bij de oorsprong van zijn voeding
  • Milieuvriendelijker want het vergt minder transport en verpakkingsmateriaal
  • De producent krijgt een eerlijke prijs
  • De consument kan de producent persoonlijk leren kennen
  • Er kunnen interessante sociale netwerken ontstaan

 

korte keten

Enkele voorbeelden

Een boerderij waar u zelf de groenten en het fruit van het veld of uit een serre mag oogsten. Het kan niet verser. Vaak combineren boeren dit met de verkoop van andere producten, zoals zelfgemaakte melk, kaas, yoghurt of ijs. En soms bieden ze ook graan aan, handig voor wie graag brood en koekjes bakt.

Interesse? Neem een kijkje op www.rechtvanbijdeboer.be en zoek een verkooppunt in uw eigen buurt. Tegenwoordig hebt u ook ‘crowdbutchering’-platformen in België waar mensen online samen een koe kunnen kopen en waarbij er niets van de koe verloren gaat omdat het dier pas geslacht wordt nadat de hele koe verkocht is. Dat antiverspillingsprincipe is bijvoorbeeld het geval bij deeleenkoe.be of deeleenschaap.be. Het verse vlees wordt bovendien onmiddellijk aan huis geleverd.

Groeiende belangstelling

De coronacrisis heeft de interesse in korte keten bij de consument aangewakkerd. De lokale producenten ontvingen het afgelopen jaar meer mensen over de vloer dan anders. Volgens VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) steeg het aantal gezinnen dat direct bij de boer kocht met 40% in de eerste helft van 2020. Vooral 50-plussers vinden hun weg naar de lokale boer, maar ook jongere groepen hebben de smaak te pakken.

Wat heeft Rabobank.be met korte keten te maken?

Onze agrarische oorsprong maakt dat we de voedsel- en landbouwsector goed kennen en een warm hart toedragen. Als coöperatieve bank zit ook samenwerken in onze genen. Vandaag ligt de focus van onze missie op belangrijke voedselthema’s. Hoe gaan we binnenkort 9 miljard mensen blijven voeden? Hoe maken we de transitie naar een duurzamere voedselketen? Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk? Met uw spaargeld bij Rabobank.be ondersteunt u o.a. initiatieven die oplossingen zoeken voor de wereldvoedselvraagstukken.

Together

Op onze Together-pagina kunt u heel wat andere voorbeelden van korte keten vinden. Deze mensen hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: samenwerken aan een betere wereld met aandacht voor o.a. belangrijke voedselthema’s. Geef ze zeker de aandacht die ze verdienen!

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.