Laat uw bankrekening niet misbruiken als geldezel

Kent u geldezels? Dat zijn mensen van wie de bankrekening misbruikt wordt voor witwaspraktijken. Criminelen ronselen hiervoor vooral jongeren.
 • 05 maart 2021

Snel veel geld verdienen? Te mooi om waar te zijn

Uw bankrekening even uitlenen in ruil voor een grote som geld? Dat klinkt aanlokkelijk, zeker voor jonge mensen en zeker in deze coronatijden.

Criminelen ronselen vooral jongeren om gestolen geld via een tussenstap naar hun eigen rekening te sluizen. Zo blijven ze zelf buiten het vizier van de banken en het gerecht. De persoon die ‘even’ zijn of haar rekening ter beschikking stelt - ook geldezel genoemd - blijft achter met een heleboel problemen.

Maar wat zijn de gevolgen?

Hoe werkt het principe van de geldezel of money mule?

Criminelen zoeken jongeren van gemiddeld 18 jaar wiens rekening ze even mogen gebruiken. Wat ze er niet bij vertellen is dat dit dient om illegaal geld door te sluizen. In ruil voor een mooie belofte, zoals 1.000 euro, lenen ze uw bankkaart en zetten er vervolgens pakweg 10.000 euro op. Dat geld halen ze ergens af waar men grote bedragen kan opvragen, bijvoorbeeld aan een casino. Of ze sluizen het verder door naar een rekening in het buitenland.

Zo helpt u criminelen om aan hun frauduleus verdiend geld te komen. Als geldezel knapt u (zonder het te weten) het vuile werk op. Elk spoor naar de criminelen is uitgewist omdat de transactie via uw rekening loopt. En van die mooie beloning komt vaak niets in huis.

Geldezels worden als eerste aangesproken om de schade terug te betalen. En ze riskeren een strafblad waardoor het moeilijker is een job of lening te bekomen.

Hoe benaderen de criminelen u?

U kunt in persoon benaderd worden door ronselaars aan het station, in de buurt van scholen of uitgaansbuurten. Online kan het lopen via Snapchat, WhatsApp of Instagram of een website waar u zich aanmeldt voor een gemakkelijke bijverdienste.

Zodra u toehapt, bent u de controle over uw bankrekening kwijt. Als de bank de transactie van grote bedragen opmerkt, blokkeert ze uw rekening. En plots blijken al de berichtjes met de oplichters gewist.

geldezel

Wat zijn de gevaren en gevolgen?

 • De beloning is aantrekkelijk, maar het is ook gevaarlijk en strafbaar. Omdat u deelneemt aan criminele activiteiten, kunt u vervolgd worden en riskeert u een boete of gevangenisstraf.
 • Bij transacties naar het buitenland kunt u zowel nationaal als internationaal gezocht worden.
 • U kunt niet meer aan uw eigen rekening, die kan bovendien ook leeggehaald zijn.
 • Bij een minderjarige zijn de ouders verantwoordelijk om het verduisterde bedrag terug te betalen aan de slachtoffers van de geldfraude.
 • Vaak blijft het niet bij 1 keer en eisen de criminelen dat hun geldezel dit vaker doet. Weigert u, dan kunnen er fysieke bedreigingen volgen.
 • De bank kan weigeren u een nieuwe bankkaart te bezorgen. Bij Rabobank.be beschikt u niet over een bankkaart, maar wel over een digipass. In feite geldt dezelfde regel: leen ze nooit uit.
 • Komt dit op uw strafblad, dan is dit een minpunt bij sollicitaties en het bekomen van een lening voor een auto of een huis.

Toegenomen sinds half 2020

Het fenomeen van geldezels is niet nieuw, maar sinds de 2de helft van 2020 is het aantal gevallen wel fors toegenomen. Dat ligt zoals verwacht aan de coronacrisis en het feit dat veel mensen nu vaker communiceren via het internet. Daarnaast verloren heel wat jongeren hun baan(tje), waardoor dergelijke aanbiedingen nu aanlokkelijker klinken.

Een studie van Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, laat zien dat 45% van de jongeren financiële problemen heeft als gevolg van de pandemie. Zij vormen gemakkelijke slachtoffers.

Enkele tips

 • Iemand belooft u veel en gemakkelijk geld? Ga er niet op in.
 • Leen nooit uw bankkaart, digipass, bankrekening of bancaire codes uit.
 • Waarschuw uw vrienden en spreek erover.
 • Rapporteer frauduleuze social media accounts op meldpunt.belgie.be
 • Toch in de val getrapt? Contacteer meteen Card Stop 070 344 344, uw bank en de politie.

En opgelet voor andere vormen van phishing

Het geldezelprincipe is natuurlijk niet de enige manier waarop fraudeurs u geld afhandig willen maken. Via allerlei andere vormen van phishing, proberen ze aan uw spaargeld te komen.

Bij Rabobank.be nemen we dit heel ernstig en helpen we u om uw spaargeld de hoogste graad van veiligheid te geven. Maar opgelet, ook daar durven fraudeurs misbruik van te maken. Bekijk hier enkele voorbeelden van phishing waarbij fraudeurs zich voordoen als uw betrouwbare bank.

Bij twijfel over de echtheid van een bericht van Rabobank.be, contacteert u best onze klantendienst en stuurt u de verdachte e-mail op naar phishing@rabobank.be. Deel in elk geval nooit uw persoonlijke gegevens, zoals pincode of gebruikersnummer, en stuur nooit uw digipass op.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.