Al gehoord van hulpvraagfraude? Iemand anders geeft zich uit voor een dierbare en vraagt u dringend om geld. U schrijft geld over op een rekeningnummer dat hij of zij opgeeft, of klikt op een link. Daarna blijkt dat een fraudeur u heeft beetgenomen en dat u geld kwijt bent. Het is een fenomeen in opmars sinds half 2020 waarbij vooral senioren worden geviseerd.
Stel: uw (klein)dochter zit op kot, u krijgt van haar een berichtje op WhatsApp via een nieuw nummer. Ze heeft haar telefoon in het toilet laten vallen en vraagt u om geld over te schrijven om een nieuwe te kopen. U wilt haar natuurlijk zo snel mogelijk helpen, want ze zit middenin de examens en wie kan er nu nog zonder gsm?
Uw beste vriend vraagt u per sms om in zijn plaats een redelijk hoge factuur te betalen. Dat zou vandaag moeten gebeuren, zoniet krijgt hij een forse boete. Hij belooft u asap terug te betalen.
Een vriendin mailt u dat zij bestolen is in Madrid. Alles kwijt: gsm en bankkaarten. Ze vraagt u geld te storten voor een retourticket.
Sinds de tweede helft van 2020 is hulpvraagfraude in opmars. Wekelijks stonden er meldingen van slachtoffers in de media. En alleen al het parket van Antwerpen noteerde in oktober 2020 tot 100 nieuwe gevallen. De coronacrisis creëert meer opportuniteiten voor oplichters. We zien elkaar minder in persoon en houden meer contact via sociale media en apps. Vooral ouderen worden geviseerd. Maar ook jongere mensen mogen de professionaliteit van oplichters niet onderschatten. Oplichting kan iedereen overkomen.
Ze krijgen op een of andere manier de gebruikersnaam en het wachtwoord van iemands social media-account in handen of hacken een app of e-mailadres. Daar vinden ze u als contact. Ze benaderen u telefonisch (via een app of per sms) via een onbekend nummer en doen zich voor als iemand die u kent. U contacteren via een bekend nummer of social media-profiel is ook mogelijk. In dat geval hebben ze het toestel van die persoon gehackt. Soms nemen ze de toon en stijl over van de persoon die ze gehackt hebben om u gemakkelijker te overtuigen.
Hulpvraagfraude is natuurlijk niet de enige manier waarop fraudeurs u geld afhandig willen maken. Via allerlei andere vormen van phishing, proberen ze aan uw spaargeld te komen. Bij Rabobank.be nemen we dit heel ernstig en helpen we u om uw spaargeld de hoogste graad van veiligheid te geven. Maar opgelet, ook daar durven fraudeurs misbruik van te maken. Bekijk hier enkele voorbeelden van phishing waarbij fraudeurs zich voordoen als uw betrouwbare bank. Bij twijfel over de echtheid van een bericht van Rabobank.be, contacteert u best onze klantendienst en stuurt u de verdachte e-mail door naar phishing@rabobank.be. Deel in elk geval nooit uw persoonlijke gegevens, zoals pincode of gebruikersnummer, en stuur nooit uw digipass op.