Waarom CurieuzeNeuzen in de Tuin zo’n interesse opwekt

Het bodemonderzoek van CurieuzeNeuzen telt meer dan 50.000 inschrijvingen. Waarom trekt dat mensen zo aan?
  • 25 februari 2021

Massale belangstelling voor het bodemonderzoek van CurieuzeNeuzen

Meer dan 50.000 CurieuzeNeuzen stelden zich kandidaat om de hitte en droogte in Vlaanderen in kaart te brengen. Een overdonderend succes. 5.000 van hen zullen een meetdolk in hun gazon mogen prikken. Die seint in real time en volledig automatisch meetresultaten door naar de wetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Zo krijgen we een schat aan informatie over de hitte en de droogte in Vlaanderen.

Foto: An Van Gijsegem

Onderzoek naar hitte, droogte en CO2

De wetenschappers willen een antwoorden vinden op deze 3 vragen:

  • Hoe verkoelend werkt uw tuin?

    Bomen en planten vormen een natuurlijke airco. Verhardingen zoals in de stad doen de temperatuur stijgen.

  • Hoe goed houdt uw tuin regenwater vast?

    Lang gras houdt beter water vast dan een gemillimeterd gazon.
  • Hoe goed slaat uw tuin koolstof of CO2 op?

    Bomen en planten verwerken een deel van de CO2 die wij uitstoten. Dit wordt gemeten aan de hand van een bodemstaal.

Waarom is CurieuzeNeuzen in de Tuin zo populair?

CurieuzeNeuzen zijn mensen zoals u en ik die merken dat er wat aan de hand is in hun tuin en daarbuiten. De laatste jaren volgen hitte- en droogterecords elkaar op. Er verschijnen verdorde plekken in het gazon en tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. De massale belangstelling voor dit project bewijst dat dit heel wat mensen bezighoudt. Ze willen weten hoe het met hun tuin gesteld is. Hoe kunnen ze er zelf voor zorgen dat hun tuin koeler blijft tijdens een hittegolf? Op grotere schaal gelden dezelfde vragen ook voor parken, natuurgebieden en akkers. Hoe kunnen we ze beter tegen de droogte beschermen?

Veel mensen vinden het gewoon ook prettig en interessant om deel uit te mogen maken van een wetenschappelijk onderzoek waarvoor ze enkel in hun eigen tuin moeten zijn. Ze kunnen zelf een staal nemen en achteraf de resultaten bekijken. Kortom, het is zowel een nuttige als een leuke bezigheid.

Een slimme gazondolk als gouden wapen

Villatuin, stadstuintje, speelplein met een grasperk, openbaar domein of bedrijfstuin, elke tuin met een grasveld kwam in aanmerking. De voorwaarde is dat de gazondolk 6 maanden in de grond blijft zitten, van april tot eind september 2021. Begin april neemt elke deelnemer 1 x een bodemstaal en stuurt het op naar de Universiteit Antwerpen, initiator en drijvende kracht van dit onderzoek. In het labo bepaalt men welke bodem het is (zand/leem/klei) en hoeveel CO2 die bevat.

De dolk meet automatisch de temperatuur en vochtigheid van de bodem door elektrische signalen uit te zenden, want vocht geleidt beter dan lucht.

Foto: An Van Gijsegem

95% van ons voedsel komt uit de grond. Een gezonde bodem is daarom van kapitaal belang.

Waarom zet Rabobank.be hier graag haar schouders onder?

De belangstelling voor CurieuzeNeuzen in de Tuin stemt Rabobank.be, als een van de partners van het initiatief, hoopvol. Als coöperatieve bank investeert de Rabobank Groep al jaren onder meer in slimme projecten en innovatieve ondernemingen binnen de landbouw en de voedingssector. Het is in deze sector dat de impact van hitte en droogte het hardst voelbaar is.

95% van ons voedsel komt uit de grond. Een gezonde bodem is daarom van kapitaal belang. Alleen door te innoveren en samen te werken kunnen we de voedselzekerheid van onze nakomelingen en het voortbestaan van onze planeet verzekeren.

Een onderzoek zoals dat van CurieuzeNeuzen in de Tuin kan daar alleen maar aan bijdragen. Daarom hebben we een tevreden gevoel wanneer we zien dat de problematiek leeft onder de bevolking en samen met hen kijken we graag uit naar de eerste resultaten. Die delen we graag met u, samen met een aantal tips en tricks om beter om te gaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers.

 
 

Foto's: An Van Gijsegem

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.