Voedselverspilling in België: cijfers en tips

Jaarlijks gooien we wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weg. Ontdek waarom dat nefast is voor uw portefeuille, onze economie en de planeet. Hoeveel verspillen we in België? En wat kunt u doen om thuis minder te verspillen?
  • 28 februari 2021
We gooien per gezin elke week 1,7 kg eten weg dat vaak nog perfect eetbaar is.

Wat is voedselverspilling en hoe pakken we het aan?

Te veel gekocht of klaargemaakt? Iets ontdekt in de koelkast dat over datum is?

Eten weggooien doen we allemaal, zelfs meer dan we denken. Volgens het voedselagentschap van de VN, het FAO gooien we jaarlijks wereldwijd 1,3 miljard ton aan eten weg (1). Wraakroepend als we weten dat er mensen hongerlijden. 

België is goed voor een jaarlijkse voedselverspilling van 3,6 miljoen ton voedsel (2). Dat komt neer op ongeveer 37 kg per persoon per jaar (3). Veel van dat voedsel is nog perfect eetbaar. Per week verspillen we zo’n 1,7 kg voedsel en drank per huishouden (1).

Wat gooien we weg?

Wereldwijd gooien we bijna de helft van alle geproduceerde groenten en fruit weg, nl. 45%. Ook 35% van alle gevangen vis, 30% van het graan en 20% van alle vlees en zuivel gaan verloren. In Vlaanderen staat fruit op de eerste plaats met 29%, dan volgt brood en banket met 23%, groenten zijn goed voor 20%.

Daarna volgen zuivel, bereide gerechten, vlees, vis en gevogelte. Er verdwijnt ook heel wat koffie en thee door de gootsteen (4).

voedselverspilling

Meer dan enkel voedsel verspild

Voedselverspilling is niet enkel een kwestie van eten weggooien, het is tegelijk een verspilling van arbeid, water, energie en grondstoffen die nodig zijn om het voedsel te produceren, bewerken, verpakken en vervoeren. Vergeet daarbij niet de nutteloze uitstoot van broeikasgassen tijdens het hele proces.

De verspilling gebeurt bovendien in elke fase van het productieproces: bij het kweken van de groenten bijvoorbeeld, gaat er een deel van de productie verloren op het veld. Dat is ook zo bij het transport of op de veiling, in de winkels, in restaurants en dus ook bij ons thuis.

Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 23% van alle voedselverspilling (3).

Controleert u de koelkast voordat u gaat winkelen?

52% van de Vlaamse huishoudens kijkt eerst in de koelkast voor hij of zij gaat  winkelen. 53% winkelt met een boodschappenlijstje, een beproefde techniek om u te wapenen tegen impulsaankopen. 25% plant de maaltijden voor een week vooruit: helemaal slim (1)!

Als het op weggooien aankomt, zouden vrouwen dit sneller doen dan mannen en ook bij alleenstaanden verdwijnt er vaker iets in de vuilbak. Zij zijn eerder geneigd buitenshuis te eten. Wie grote verpakkingen koopt omdat deze in promotie zijn, loopt meer kans om eten te moeten weggooien.

Waarom gooien we weg?

Dit is de top 3 van oorzaken voor voedselverlies bij Vlaamse huishoudens:

  1. De producten zijn bedorven of niet meer lekker.
  2. We kopen te veel of maken te veel klaar.
  3. We hebben geen zin meer om het op te eten (3).

Zo komt het dat soms ongeopende verpakkingen in de vuilbak belanden. Daar voelen we ons schuldig over: liefst 85% ervaart een schuldgevoel wanneer hij of zij eten weggooit (3).

voedselverspilling

Hoeveel kost het?

Voedselverspilling kost ons elk jaar per persoon gemiddeld 89 euro. Voor een gemiddeld huishouden van 2,35 personen is dat 209 euro per jaar (4).

Goede redenen om niet te verspillen

De belangrijkste motivators bij de meeste consumenten om geen voedsel te verspillen zijn:

  1. Eten weggooien geeft een schuldgevoel.
  2. Eten weggooien kost geld.
  3. Eten weggooien is niet respectvol.

Thuiskringloop: composteren of kippen houden

Gelukkig gooien we niet alles zomaar in de vuilbak. Zowat de helft van ons afval belandt op de composthoop, in het kippenhok of bij een huisdier. Dat keukenafval hoeft alvast niet opgehaald en verwerkt te worden.

Koken met groentenrestjes en groenten“afval”

Veel van wat we vandaag weggooien, is eigenlijk perfect eetbaar. Neem nu de bladeren van de bloemkool: die zijn heerlijk geroosterd in de oven met flink wat olijfolie erop. Of bananenschillen: daar kunt u een lekkere curry van maken. Het groen van radijsjes doet het prima in een frisgroen soepje.

Initiatieven tegen voedselverspilling

Vele initiatieven steken de kop op om een halt toe te roepen aan voedselverspilling. Zoals de app TooGoodToGo waarop u kunt zien welke restaurants en winkels overschotten hebben. Die kunt u dan voor een klein bedrag gaan ophalen, met uw eigen verpakking. De app No Waste houdt bij wat er in uw koel- of voorraadkast zit. Met de app Olio kunt u uw overschotten aanbieden aan mensen in uw buurt. De app Listonic helpt u efficiënt met boodschappenlijstjes.

Conclusie: het is een zaak van iedereen

Iedereen gooit wel eens eten weg. Als we allemaal een kleine inspanning in de keuken doen, dan kunnen we een groot verschil maken. Uzelf zult dat ook het eerst in uw portefeuille voelen. Meer geld dus om op uw spaarrekening te zetten. Een echte win-winsituatie.

 

voedselverspilling

 

 

Bronnen:

(1) Gustavsson, J., C. Cederberg, U. Sonesson, R. v. Otterdijk, and A. Meybeck. 2011. Global food losses and food waste: extent, causes and prevention. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
(2) Roels K. & Van Gijseghem D. (2011) Verlies en verspilling in de voedselketen, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Monitoring en Studie, Brussel.
(3) Criel P. en Fleurbaey F., 2019. Dossier Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens. Departement Omgeving.
(4) Vlaamse Overheid. (2015). Factsheet voedselverspilling bij de consument. Geraadpleegd op www.vlaanderen.be.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.