Uw eindejaarspremie:
sparen of spenderen?

Wist u dat we financiële extra’s zoals een eindejaarspremie, vakantiegeld of bonus mentaal niet als inkomen zien? Zo kunt u gemakkelijk sparen zonder het gevoel te hebben er iets voor te moeten doen. Win-win!
  • 07 december 2020
 
 
 
Bonussen of extra’s zijn een sterke boost voor uw spaargeld.

Extra’s om te sparen

Uw eindejaarspremie is vaak een welkom extraatje in een dure maand. Hebt u mentaal alles al uitgegeven of gaat u doordachter te werk? En hoe doet u dat met andere meevallers zoals uw vakantiegeld, een belastingteruggave of bonus? Wist u dat deze extra’s u helpen om beter – en bijna onmerkbaar – te sparen?

Goed nieuws voor tijdelijke werklozen

De RVA zal een supplement betalen op de eindejaarspremie van werknemers die in 2020 lange tijd tijdelijk werkloos waren. Mensen die minstens 52 dagen in tijdelijke werkloosheid vertoefden, krijgen 10 euro voor elke dag volgend op die 52 dagen waarop ze nog tijdelijk werkloos zijn. Ze krijgen bovendien een minimumpremie van 150 euro. Een welgekomen ondersteuning in deze bizarre tijden.

Bonus versus vast inkomen

In 2008 voerden Peter Tufano, professor financieel management aan de Harvard Business School, en Daniel Schneider, doctoraatstudent aan de universiteit van Princeton, een onderzoek uit naar financiële methodes om gezinnen te helpen sparen. Uit hun onderzoek blijkt dat wanneer mensen in een keer een grotere som geld ontvangen, ze die sommen niet aanvoelen als een deel van hun gewoonlijke inkomen. Of met andere woorden: ze zien een dertiende maand, vakantiegeld en prestatiebonussen niet als een vast deel van hun loon, maar als een onverwachte extra. Hetzelfde geldt trouwens ook voor erfenissen, belastingterugbetalingen of huwelijksgeschenken.

Dat mentale verschil tussen ons loon enerzijds en bonussen of extra’s anderzijds kan een enorm voordeel zijn voor uw spaargedrag. Omdat de extra’s niet ervaren worden als onderdeel van het vast inkomen, voelt het sparen van dit geld ook niet als een inspanning. U hebt immers niet het gevoel dat u er toegevingen voor moet doen. Het is als het ware ‘pijnloos’ en gratis sparen.

Dubbel zoveel genieten

Wanneer u dus een groot bedrag in één keer ontvangt, kan het raadzaam zijn om het merendeel meteen over te plaatsen naar een spaarrekening, en een klein deel opzij te houden om iets mee te kopen. Zo geniet u immers twee keer van een goed gevoel: de eerste keer omdat u financieel slim hebt gehandeld en een grote sprong voorwaarts hebt gezet met betrekking tot uw spaardoelen, en de tweede keer omdat u uzelf beloont met een verwennerij.

Sparen moet immers leuk blijven. En het is net door lang en regelmatig te sparen, dat het een gewoonte wordt en u financiële rust krijgt. Dit soort kleine hulpmiddelen geven uw spaargedrag én uw financieel vertrouwen een duwtje in de rug.

Komt u toch makkelijk in de verleiding?

Overweeg dan om die bedragen opzij te zetten op een spaarrekening bij een andere bank dan deze waar u uw zichtrekening aanhoudt. Zo is er geen rechtstreekse link tussen uw spaarrekening en uw zichtrekening, en is het risico kleiner dat u zonder gegronde reden aan uw spaargeld zit.

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.