6 manieren om tieners om te leren gaan met geld

Tieners leren omgaan met geld kan een uitdaging zijn. Toch is het van essentieel belang dat ze die les goed leren. Dat kan hen als volwassene financiële voordelen geven. Lees hier hoe u uw tiener geldwijs maakt.
 • 21 december 2020
 
 
Dat bijna 1 op de 8 van de Vlaamse 15-jarige leerlingen onvoldoende financiële vaardigheden bezitten om volwaardig te participeren aan de samenleving als onafhankelijke en verantwoordelijke burgers, is vanuit maatschappelijk oogpunt ontoelaatbaar.

Sleutelen aan de financiële knowhow van tieners

Het belang om tieners met geldzaken vertrouwd te maken is essentieel. Toch blijkt dat de financiële geletterdheid onder de bevolking, en niet enkel bij jongeren, behoorlijk te wensen overlaat. Vrij snel kijkt men richting onderwijs om hier verandering in te brengen. Terecht natuurlijk, toch zijn er heel wat zaken die u zelf als ouder kunt doen.

Financiële kennis schiet te kort

Omdat meten weten is, eerst en vooral twee belangrijke vaststellingen. Uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report blijken Belgen hun eigen financiële kennis niet alleen schromelijk te overschatten, in vergelijking met andere (Europese) landen blijkt die ook tekort te schieten. Vooral dan bij jongeren stelt het probleem zich het scherpst. Uit een enquête van Febelfin is gebleken dat bijna een kwart toegeeft bijzonder weinig te weten over dit onderwerp. Zowat de helft voelt zich ook niet betrokken bij financiële kwesties.

Onderwijs? Ja, maar niet alleen

Dat men vooral naar het onderwijs kijkt om het tij te doen keren is niet verwonderlijk. Want ook hier blijkt dat onze scholen een inhaalbeweging moeten maken. In België zijn scholen goed voor 30% van de kennis en vaardigheden die onder de noemer 'financiële opleiding' gebracht kunnen worden, gevoelig minder dan het Europees gemiddelde dat op 41% ligt.

Toch hoeft deze vaststelling geen reden te zijn om als ouder bij de pakken te blijven zitten. Op welke manieren kunt u zelf de financiële kennis van uw tiener bijschaven? Hier volgen enkele tips.

6 manieren om uw tiener om te leren gaan met geld

 1. Omgaan met zakgeld

  U kunt uw tieners zakgeld toestoppen en hen verantwoordelijkheid geven over het beheer hiervan. Daarmee vergroot u hun kennis van de maatschappelijke waarde van geld. Kinderen leren namelijk het meest uit eigen ervaring.
  Hoeveel geeft u uw tiener? Dat bepaalt u zelf, maar gemiddeld krijgen twaalfjarigen 50 euro per maand (voor de coronacrisis). Bij oudere kinderen gaat dat bedrag al iets meer naar omhoog.
   

 2. Klusjes uitvoeren

  Waarom steeds naar de carwash gaan met uw wagen als een tiener de klus kan klaren? Of oudere tieners zelf het gras laten maaien? Het zijn slechts enkele van de vele taken die hij of zij in ruil voor een vergoeding kan doen. Door zelf te moeten werken voor dat 'klusjesgeld' leren tieners dat geld verdienen een inspanning vergt. Automatisch zullen ze beter nadenken over de besteding ervan.
  Toch schuilt hier een addertje onder het gras. Niet elke huishoudelijke taak moet als klus betaald worden natuurlijk. De kamer opruimen of tafel afruimen behoren nu eenmaal tot het gewone gezinsleven.

  kinderen en zakgeld
   

 3. Studentenjob stimuleren

  Door de wat oudere tieners aan te moedigen tot een vakantiejob, verkrijgen ze een eigen inkomen waar ze de verantwoordelijkheid voor dragen.
  Goede afspraken zijn hier aan de orde. Hoeveel van de verdiende centen zullen gespaard worden? Dragen ze zelf bij aan de huishuur? En moeten ze u tegemoet komen in aankopen voor hun ontspanning, kleding, …?
   

 4. Praten helpt

  Waarom zou u als ouder financiële taboes hebben? 'Weet je wel hoeveel dat kost?', die vraag wordt tieners ettelijke keren gesteld. Feit is dat ze dat vaak niet weten en volstrekt niet beseffen wat de impact van een bepaalde besteding op het gezinsbudget is. Laat staan dat ze weten hoeveel er maandelijks de deur uitgaat naar elektriciteit en boodschappen. Wat is trouwens de impact van die gegeerde vakantie op het gezinsinkomen? Vaak is hun onwetendheid op dat vlak reëel en moet er geen slechte wil achter gezocht worden.
   

 5. Apps zijn in

  Vanaf 11-12 jaar hebben de meeste kinderen een eigen smartphone. En uit een bevraging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit 2018, blijkt dat de helft van de jongeren tussen 11 en 23 jaar oud zich verslaafd voelt aan diezelfde smartphone. Het mag dus niet verbazen dat apps een rol kunnen spelen in de financiële opvoeding van uw tiener. Spendo, Yongo, PiggyBot en Otly! Het zijn slechts enkele opties uit het aanbod.
   

 6. Ouders zijn voorbeelden

  Wat u doet is zoveel belangrijker dan wat u zegt. Bent u een bewuste shopper? Of laat u zich (iets te vaak) verleiden tot een impulsieve aankoop? Spaart u doelbewust alvorens die zo gewilde grote aankoop te doen? Tieners informeren is essentieel. Maar alle wijze raad van hun ouders ten spijt, zullen ze vooral het gedrag van hun ouders kopiëren.

Jong geleerd …

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt niet minder voor kinderen jonger dan 10. Hoe vroeger u start met de financiële opleiding van uw kind, des te sneller het bewust leert omgaan met geld tijdens de pubertijd.
Vind hier enkele tips voor jonge kinderen.

Coronacrisis

En wie nog een extra argument zoekt om het belang van een gedegen financiële opvoeding in de verf te zetten? Corona.

Bijna de helft van de jongeren heeft financiële problemen als gevolg van de coronacrisis. Cijfers van Febelfin wijzen op een verband tussen een lage betrokkenheid en interesse enerzijds en het kampen met financiële moeilijkheden anderzijds. Maar kan men de volgorde hier ook niet omdraaien? Door kennis en betrokkenheid is men beter gewapend tegen de gevolgen van zo'n crisis.

 

Wij staan voor u klaar.
Elke werkdag van 8:30 tot 19:00
Vrijdag tot 18:30
medewerker 1 medewerker 2
Gelieve enkel, minimum 9, cijfers te gebruiken voor uw telefoonnummer. Server Error. Bedankt! We bellen u zo snel mogelijk terug.
En wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Opgelet

U bent al een tijdje inactief op de beveiligde site. Uw sessie wordt afgesloten over weinig seconden.

Opgelet

Er staan nog niet-getekende overschrijvingen in uw verzamelmap. Onderteken uw verzamelmap meteen of log nu uit en onderteken de overschrijvingen op een later tijdstip.